Magazin
DAVOR BOŽINOVIĆ

Zakonite su migracije jedini siguran put u Europu
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA RH
Nezakonite migracije idu naruku organiziranom kriminalu, o čemu najbolje svjedoči podatak da se prihod od krijumčarenja migranata izjednačio sa zaradom od trgovine drogom, upozorio je Davor Božinović te dodao:
- U okolnostima nakon velikog migracijskog priljeva 2015. i 2016. godine, u svim državama članicama došlo je do promjene stava i raspoloženja prema migracijama, a pozivi za dolazak prema svim izbjeglicama, čak i s adresa s kojih su bili upućivani, sad su "prošla vremena" i države članice to jasno komuniciraju. Jednako tako, migrantska politika ‘šalji dalje‘ koju je Hrvatska provodila za najjačeg vala da bi izbjeglicama omogućila prolazak na zapad, pokazala se, na europskoj razini, neodrživom u suočavanju s migracijskim fenomenom. Takva je politika naišla i na oštru kritiku Suda EU-a, ona, dakle, nema ni uporište niti podršku - izjavio je Božinović Hini.

Koliko Hrvatska poštuje svoje i europsko zakonodatsvo?
- Od početka ove godine suočeni smo s povećanim brojem pokušaja nezakonitih prelazaka hrvatske granice, ali i s pritiscima i napadima na policijske službenike koji bi po nečijoj zamisli migrante trebali propustiti kroz Hrvatsku. To Hrvatska ne može i neće dopustiti, jer poštuje vlastito i europsko zakonodavstvo, ali i činjenicu da ne postoji mogućnost da migranti iz Hrvatske na zakonit način nastave svoj put dalje prema drugim članicama EU-a. Njihovo ‘propuštanje‘, kakvih sugestija ima u našem javnom i medijskom prostoru, znači mogućnost da se od Hrvatske napravi okupljalište velikog broja migranata koji bi, silom prilika, bili prisiljeni na duži boravak na našem teritoriju. To niti je njihov, ali ni naš interes, pogotovo stoga što Hrvatska nije poticala niti priželjkivala ovakav razvoj migrantskih kretanja, ali će u svakoj situaciji naći odgovor koji se temelji na zaštiti nacionalnih interesa, što na prvom mjestu uključuje borbu protiv nelegalnih migracija - kaže Božinović.

Jesu li zakonite migracije jedini siguran put u Europu?

- Zaključcima EV-a od 28. lipnja, u čijoj izradi je Hrvatska na razini predsjednika Vlade aktivno sudjelovala, potvrđen je sveobuhvatni pristup Europske unije u suočavanju s migracijskim izazovom, što uključuje zaštitu vanjskih granica od nezakonitih prelazaka, podršku politici premještaja i preseljenja kao zakonitih putova dolaska u Europu, sprječavanje sekundarnih migracija, reformu zajedničke europske politike azila i suradnju sa zemljama podrijetla i tranzita migranata. To znači da su zakonite migracije jedini siguran put u Europu i da su prošla vremena kad su migranti birali državu i puteve dolaska do svog krajnjeg odredišta - zaključio je ministar. (HINA/D. J.)
Možda ste propustili...

MARIN SOPTA, CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

Potres na Banovini obnovio jedinstvo iseljeništva i odanost prema Hrvatskoj

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Muke odrastanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

(NE)POVJERENJE U INSTITUCIJE

Nekima je za sve uvijek kriva država

2

STUDIJ ZRAKOPLOVSTVA FSB-A: OD ZEMLJE DO NEBA I NATRAG

Idemo letjeti!

3

MARIN SOPTA, CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

Potres na Banovini obnovio jedinstvo iseljeništva i odanost prema Hrvatskoj