Regija
U SPOMEN NA PRVE ŽRTVE

27. godišnjica ubojstva policajaca
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
BELI MANASTIR - Svetom misom u belomanastirskoj župnoj crkvi svetog Martina te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja za sve poginule i preminule hrvatske policajce IV. PP Beli Manastir i PGP Beli Manastir, obilježena je jučer 27. godišnjica mučkog ubojstva dvojice hrvatskih policajaca Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića te 27. godišnjica hrvatske policije u Baranji.
Kuzman i Sinanović prve su baranjske žrtve Domovinskog rata, a njihovi ubojice još uvijek nisu otkriveni niti procesuirani. Njihova pogibija označila je početak otvorene agresije domaćih četnika, rezervista i jugovojske koja je završila progonom približno 25.000 Baranjaca. Tijekom Domovinskog rata kroz PP Beli Manastir prošlo je više od 600 branitelja. a njezini djelatnici aktivno su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, braneći sjevernu stranu grada Osijeka. Isto tako, u suradnji s Hrvatskom vojskom sudjelovali su u prvoj većoj akciji na području današnje Osječko-baranjske županije - Đavolja greda, koja je provedena na području Kopačkog rita od 16. do 18. prosinca 1991. godine. U izvršenju službenog zadatka u obrani teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti RH, život je izgubilo šest policajaca, a 78 ih je ranjeno.
- Na današnji dan ubijeni su prilikom obavljanja svoje redovne dužnosti policajci, pripadnici IV. PP Beli Manastir. Bili su prekoputa vojarne u kojoj je tada već bio Novosadski korpus JNA. Incidenata je bilo, ali nitko nije očekivao ubojstva. Jednostavno rečeno, na tako nešto nisu bili spremni. U vojarni je bilo više tenkova nego što je u postaji bilo aktivnih policijaca. Od njih 30, pripadnika srpske nacionalne manjine bilo je 20. Kasnije se dio pripadnika srpske nacionalne manjine priključio obrani Hrvatske i dao svoj maksimalni obol - rekao je Anto Prgomet, ratni zapovjednik IV. PP Beli Manastir, prisjetivši se kako je nakon ubojstva Kuzmana i Sinanovića te ranjavanja Darka Maltara, upućena specijalna jedinica iz Osijeka, no i njima je postavljena zasjeda između Uglješa i Čeminca te je tom prigodom poginuo Vidoja Marić, policajac SJP-a Osijek, a ranjeni su bili Mirko Pongrac i Josip Županić. Nakon ovoga slučaja napadi u Baranji pojačavali su se od strane agresora i rezervista, a sve u cilju zastrašivanja i protjerivanja hrvatskog stanovništva s područja Baranje, naglasio je Prgomet, dodajući kako su baranjski policajci nakon dolaska u Osijek držali nekoliko područja, među kojima jedno 200-injak metara udaljeno od Stare Drave, gdje su dočekali i mirnu reintegraciju. Naglasio je još kako je IV. PP Beli Manastir jedina temeljna policijska postaja koja je cijeli Domovinski rat provela na prvoj crti bojišnice. Nije zaboravio ni na one koji nakon reintegracije nisu ostvarili prava koja im zakonski pripadaju, izrazivši nadu da će nepravda biti ispravljena.
- Datum 13. kolovoza 1991. godine još je jedan od onih datuma koji su bitno odredili smjer obrane Republike Hrvastke od agresije. Osim događanja za Uskrs 1991. godine i Borova naselja, tadašnji tragični događaj u Belom Manastiru pokazao je pravu namjeru takozvane JNA. Već tada je bilo potpuno jasno pod čijim je JNA zapovijedanjem i na čijoj je strani - istaknuo je, pak, general-pukovnik u mirovini Slavko Barić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dodavši kako su mučka ubojstva hrvatskih policajaca iz zasjede bila pucanj u želju hrvatskog naroda da krene svojim putem. Slavko Krajinović, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje, potvrdio je da, koliko je njemu poznato, još uvijek nitko od počinitelja ovoga zločina nije procesuiran.
- Postoje naznake o počiniteljima, ali materijalne je dokaze teško prikupiti - konstatirao je. Tijekom obilježavanja Anto Prgomet dodijelio je Povelje pripadnicima ratne postrojbe IV. PP Beli Manastir, Zlatku Totu, Željku Kokoroviću, Anti Vekiću, Ivanu Pilingeru i Franji Filipoviću. Vijence su podno spomen-obilježja ubijenim hrvatskim policajcima položili i svijeće zapalili uz spomenute i članovi obitelji ubijenih policajaca, Antun Blažević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova, Goran Ivanović, dožupan Osječko-baranjski, Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, načelnici dijela baranjskih općina, predstavnici Sindikata policije, izaslanstvo Zajednice Hrvata Melbourna, predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Lipika i Pakraca, brigadir Niko Jurilj, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi. Podsjetimo, prvo postrojavanje pripadnika ratne IV. Policijske postaje Beli Manastir, jedine postaje temeljne policije u Hrvatskoj koja je cijeli Domovinski rat provela u rovovima i obrani Hrvatske, Policijska udruga branitelja Baranje organizirala je u kolovozu 2011. godine. Te godine, ispred zgrade PP Beli Manastir, otkriven je i spomenik poginulim pripadnicima baranjske policije. Policijska udruga branitelja Baranje osnovana je 29. svibnja 2010. godine, s ciljem promicanja dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata, uloge i doprinosa hrvatske policije u Domovinskom ratu te zaštite prava i materijalnog položaja hrvatskih branitelja pripadnika policije.
Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike