Kultura
GLAZBENI PROGRAM 69. IGARA

Glazbenu svečanost u Dvoru priredili dubrovački simfoničari uz Bogányija i Marasa
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod ravnanjem mađarskog dirigenta Tibora Bogányija i dubrovačkog violinista Marina Marasa, održan je pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora. Umjetnici su za izvedbu nagrađeni obilnim pljeskom.

Program je uključivao razigrane Plesove iz Galante Zoltána Kodálya koje je orkestar znalački izveo samostalno, a Marin im se Maras pridružio u izvedbi Koncerta za violinu i orkestar Samuela Barbera. Festivalska publika, naklonjena vrsnim dubrovačkim glazbenicima, izvedbu simfoničara i sjajnog, mladog i nadarenog violinista Marasa nagradila je velikim pljeskom na kraju prvog dijela koncerta. Orkestar je potom izveo Simfoniju br. 5 u d-molu tzv. Reformacijsku Felixa Mendelssohna, a uslijedilo je iznenađenje: koncert je, kao što je i počeo, završen plesom, i to poznatim i živahnim Mađarskim plesom br. 5 Johannesa Brahmsa.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske te je kao takav nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima i dirigentima. Sinoć im se pridružio mađarski dirigent Tibor Bogányi, koji već sedmu sezonu obnaša dužnost šefa dirigenta Panonske filharmonije, a od 2013. intenzivno surađuje i s Budimpeštanskom nacionalnom operom, gdje dirigira premijerna djela i operni repertoar s velikim uspjehom. Dubrovčanin, mladi violinist Marin Maras jedan je od vodećih hrvatskih glazbenika mlađe generacije. Svoje glazbeno školovanje započeo je u rodnom Dubrovniku, a u dobi od 15 godina, kao posebno nadaren, upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesora Leonida Sorokowa. Školovanje je nastavio na prestižnoj Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi istog profesora. Prvi solistički nastup ostvario je u dobi od 11 godina s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, s kojim je kasnije odsvirao brojne solističke koncerte. Kao solist nastupao je s mnogim orkestrima u zemlji i inozemstvu, sudjelovao na brojnim festivalima, uključujući i Dubrovačke ljetne igre. Od 2012. član je Simfonijskog orkestra u Liechtensteinu, a od osnutka svira u sve poznatijem ansamblu "Esperanza" sastavljenom od sjajnih mladih glazbenika iz cijele Europe, s kojima je osvojio nagradu ICMA (International Classical Music Award). N. Vek.
Program je uključivao razigrane Plesove iz Galante Z. Kodálya koje je orkestar znalački izveo samostalno
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike