Kultura
SPLITSKO LJETO: PREMIJERA ESHILOVE TRILOGIJE "ORESTIJA"

Imamo novi Olimp i bogove koje zovemo drukčijim imenom
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Premijera Eshilove trilogije "Orestija" u sklopu 64. Splitskog ljeta bit će izvedena 10. kolovoza na otvorenom prostoru novouređene ambijentalne pozornice na Mosoru pokraj Sitna Gornjeg u blizini prostora na kojemu je lani buktio veliki požar.
- Ovo je jedna od najzahtjevnijih produkcija na Splitskom ljetu jer su za uređenje ambijentalne pozornice prevezene goleme količine materijala kojeg su uređivali bageri, rovokopači i freze - rekao je dramaturg predstave Jasen Boko.
Ravnatelj Drame splitskog HNK-a Trpimir Jurkić istaknuo je kako će premijera biti izvedena na prostoru lišenom svakog urbaniteta u smislu struje, vode i svih drugih stvari koje su potrebne za ovu predstavu. Grujica je objasnio kako će novouređena ambijentalna pozornica biti duga 150, a široka 80 metara, a na njoj je zasađeno više od 80 nagorjelih borova koji su u neposrednoj blizini prošle godine bili zahvaćeni velikim požarom.
- Ovim nagorjelim borovima na pozornici s bazenom želimo dočarati antički ambijent iz vremena kada je Eshil pisao "Orestiju" - rekao je Grujica. Prema njegovim riječima, dovezeno je više od 300 tona materijala kako bi se prostor učinio adekvatnim za uprizorenje.
Redatelj Dejan Projkovski istaknuo je kako je predstava jedan od najzahtjevnijih projekata u njegovoj redateljskoj karijeri.
- "Orestija" otvara pitanje - može li se jedan zločin riješiti novim zločinom, a to se pitanje nakon "Orestije" provlači kroz sva velika djela svjetske dramaturgije uključujući i Hamleta - rekao je Projkovski, dodavši kako "Orestija" pokreće pitanje što znači jedan čovjek, to jest individua protiv društva i što može jedna individua promijeniti.
- Važno za "Orestiju" jest da se u njoj pojavljuje demokracija, zapravo uveden je pravosudni sustav. Danas se pitamo što je demokracija jer živimo u svijetu gdje imamo novi Olimp i nove bogove koje zovemo drukčijim imenom - kazao je Projkovski. Hina
AUTORSKA EKIPA I GLUMCI
Scenograf je Valentin Svetozarev, skladatelj Goran Trajkoski, kostimograf Mladen Radovniković, Jasna Frankić Brkljačić zadužena je za scenski pokret, oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Marko Mandić. Glume: Ksenija Prohaska, Siniša Popović, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Elvis Bošnjak, Zdeslav Čotić, Anastasija Jankovska, Mijo Jurišić, Petra Kovačić Pavlina, Nikša Arčanin, Zorana Kačić Čatipović, Vanda Boban Jurišić, Đana Kuzmanić, Ana Gruica, Danijela Vuković...
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike