Dome slatki dome
KAKO POSIJATI I ODRŽAVATI TRAVU

Lijep travnjak ponos je svake okućnice
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Ni jedan vrt, bez obzira na to koliko bio održavan, ne može izgledati uređeno ako ima zapuštene travnate površine

Lijepi zeleni travnjak ponos je svakog vrta i okućnice. Često je mišljenje da lijep travnjak, odnosno gusta i bujna trava najviše ovise o dobrom odabiru mješavine sjemena i o redovitom održavanju.


Naravno da i ti elementi uvelike pridonose općem izgledu travnjaka, no mnogo je važnija pravilna i temeljita priprema tla. Ni jedan vrt, bez obzira na to koliko bio održavan, ne može izgledati uređeno ako ima zapuštene travnate površine.
Za lijep travnjak potrebno je teren prije sjetve prekopati i dobro usitniti da bi se stvorio fini površinski sloj debljine desetak centimetara. Potrebno je ukloniti sve biljke. Površina se izmjeri jer je ona temelj za izračunavanje količine sjemena, gnojiva, plodne zemlje, pijeska i vremena potrebnog za izvedbu i održavanje travnjaka. Pri planiranju zemljišta teren ne smije biti potpuno ravan već mora imati pad od najmanje 0,5 % radi nesmetanog otjecanja atmosferskih voda. Sve neravnine uklanjamo nasipavanjem ili rastiranjem zemljišta.
Gnojidba i sjetva

Tjedan dana prije sjetve tlo je potrebno pognojiti mineralnim ili organskim gnojivima. Jedna od najčešćih pogrešaka koja uzrokuje loš izgled travnjaka je običaj da se zemlja gnoji neposredno prije sjetve trave i to stajskim gnojem koji nije dozrio. Naime, takav nedozreli gnoj sadrži vitalne sjemenke korova koje će u vrlo kratkom vremenu zakoroviti vaš travnjak. Da bi izbjegli takvu kontaminaciju zemljišta sjemenom korova nikako ne valja gnojiti zemljište jednogodišnjim, već odležalim višegodišnjim stajnjakom. Zemljište je potrebno prihraniti posebnim gnojivom za travnjake 2-3 puta godišnje sa 10-20 g gnojiva na četvorni metar. Preporučuje se upotreba mineralnog NPK gnojiva u formulacijama 8:16:8 ili 10:10:10.
Izbor sjemena, odnosno sjemenske mješavine ovisi o tipu tla, o tome je li travnjak sunčan ili u sjeni te o namjeni travnjaka. Kućni vrt objedinjuje više tipova travnjaka prema namjeni kao što su: uporabni travnjak, travnjak za igru i ukrasni travnjak. Takvi tipovi travnjaka imaju srednje zahtjeve u pogledu njege. Tipovi uporabnog travnjaka i travnjaka za igru imaju dobru sposobnost opterećivanja i otpornosti na sušu, a ukrasni se travnjak odlikuje gustom tratinom. Travnjaci zasijani smjesom sjemena lakše su prilagodljivi klimi i terenu od onih zasijanih samo jednom vrstom. Mješavine sjemena obično se nalaze u pakiranju od 1 kg i dovoljne su za zasijavanje površine od 40 četvornih metara, a postotak klijavosti kreće im se od 65-70 %. Najpogodnije vrijeme za sjetvu trave sredina je proljeća, dakle vrijeme prije početka jakih vrućina ili rana jesen. Kilogram sjemena dovoljan je za zasijavanje od 30-40 četvornih metara travnjaka, pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na ravnomjerno raspoređivanje sjemena prilikom sjetve.
Košnja, prihrana...

Mjere održavanja travnjaka obuhvaćaju njegovu košnju, prihranu, prozračivanje, zaštitu od bolesti, štetočina i korova i dr. Košnja travnjaka ovisi o tipu travnjaka, vrsti trave i o godišnjem dobu. Kositi možemo vrlo rijetko (do 2 puta godišnje) ili vrlo često (1-2 puta tjedno) što ovisi o tipu travnjaka. Tako se travnjaci koji se nalaze na kosinama i poluprirodni travnjaci kose vrlo rijetko,1-2 puta godišnje. Uporabni travnjaci kao javno zelenilo, travnate površine stambenog naselja i kućni vrt kose se 1-2 puta mjesečno. Ukrasni i sportski travnjaci kose se 1-2 puta tjedno. Izgled i kvaliteta travnjaka ovisi o redovitoj i pravodobnoj košnji. Travnjak se najčešće kosi kad trava dosegne visinu od 8-10 cm. Oko dva mjeseca nakon sjetve počinjemo s prvom košnjom, kada trava naraste 5-8 cm. Pri prvoj košnji noževi moraju biti dobro naoštreni da bi se izbjeglo čupanje mlade trave. Kosimo li prenisko, trava se teže obnavlja, a ljeti strada od suše. Uskolisne trave bolje podnose košnju od trava širokog lista.

Jako je važna redovita prihrana travnjaka. Naime, čestom košnjom travnjaka smanjena je fotosinteza biljaka kojom se biljka opskrbljuje potrebnim hranjivima, u tom slučaju taj nedostatak u ishrani našeg travnjaka nadoknađujemo prihranom. Prihranjivati možemo organskim i mineralnim gnojivima. Najveću količinu potrebne vode trava vuče iz tla. Međutim ukrasni travnjak treba puno više vode da bi se održao u dobrom stanju, a pogotovo u vrijeme velikih vrućina. Iz tog razloga na travnjacima provodimo dodatno navodnjavanje. Postoje dva sustava navodnjavanja: pokretni sustav navodnjavanja koji se koristi se samo za izrazito ravne terene. Kod stacioniranog sustava navodnjavanja dovodne cijevi i same prskalice ukopane su u tlo, a pri uključivanju navodnjavanja prskalice iskoče van. Sustav je tako izveden da pokriva svaki kvadrat površine i postoji mogućnost samouključivanja prskanja u točno određenom vremenu. Općenito sve raspršivače potrebno je namjestiti u najfiniji položaj tako da ispuštaju samo vodenu maglicu. Travnjak je najbolje zalijevati u ranim jutarnjim ili kasnim poslije podnevnim satima.
Tanja Kvorka
vrt
KAKO POSIJATI I ODRŽAVATI TRAVU
PROZRAČIVANJE ILI AERIFIKACIJA
Prozračivanje travnjaka provodi se strojevima za aerifikaciju tzv. aerifikatorima i to prije gnojidbe ili navodnjavanja kako bi se učinkovito uravnotežili učinci gaženja. Na većim površinama kao što su primjerice različiti sportski tereni ili golf-igrališta, aerifikacija se provodi s posebnim valjcima sa šiljcima koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 centimetara. Na manjim površinama, kao što je obični kućni travnjak, učinak prozračivanja može se postići primjenom specijalnih cipela sa šiljcima, strojevima za prozračivanje tratine s rotirajućim zupcima ili jednostavno - vilama. Kod sportskih terena česta je pojava lošeg stanja tla, a to se najviše očituje u prevelikoj zbijenosti tla. Biljka u takvim uvjetima ne može normalno razvijati korijenski sustav jer ne prima dovoljno hranjiva i posljedica toga je da odbacuje dio svojih listova. U nekim slučajevima može se dogoditi da ugine cijela biljka pa tako dolazi do ogoljevanja terena. Za regeneraciju takvog terena trebamo obaviti i dosijavanje. Teren prethodno treba prozračiti, a često se dodaje i pijesak kako bi se nadoknadio materijal u tlu, a potom se obavi dosijavanje terena. Za popunjavanje ogoljelog terena mogu se koristiti i gotove role trave. Gotovi travnati buseni polože se gusto, jedan do drugoga na dobro izravnatu i pripremljenu podlogu, povaljaju se i dobro zaliju. Za samo nekoliko dana trava će se primiti i izjednačiti sa ostalim travnjakom.
NASLOV?????????
U početku vegetacije na površini travnjaka ponekad se može pojaviti mekani sloj polurazgrađene trave kojega nazivamo ‘’filc’’. On se javlja kad je razgradnja organske tvari veća od njezinog nastanka. Takav sloj štetno će djelovati na razvoj i rast vašeg travnjaka. Do takve pojave može doći uslijed niz čimbenika: kisele reakcije tla, slabe dreniranosti tla, sporog otjecanja površinske vode, predoziranja dušičnim gnojivom, prejakog nadzemnog rasta trave i prevelikog udjela lignina u biljnoj masi. Trave roda Festuca (vlasnjače) češće uvjetuju pojavu takvog sloja na površini tla. Takav sloj je mekan, vlažan i pogodan je za nastanak bolesti i pojavu štetnika. S površine tla možemo ga pokupiti grabljama ili mrežom koju povlačimo po tlu i zatim ga ukloniti sa travnjaka. Na površini travnjaka također često uočavamo pojavu velikog broja hrpica na površini tla što su uzrokovane velikom pojavom i radom glista. Takve hrpice nam ometaju rad kosilice, a možemo ih također izravnati mrežom ili grabljama.
Travnjak se najčešće kosi kad trava dosegne visinu od 8-10 cm
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike