Regija
ZA VRTIĆ U ŠEĆERANI 637.909 KUNA

U Maslačku će od jeseni biti 260 djece
Objavljeno 28. lipnja, 2018.
Ravnateljica Terezija Nemetz iznimno je zadovoljna nikada većim interesom za upis u vrtić i rekordnim brojem djece od jeseni

ŽUPANJA

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava za sufinanciranje projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini. Dječjem vrtiću Maslačak Županja odobreno je 637.909 kuna. Sredstva će, kaže ravnateljica Terezija Nemetz, biti utrošena u uređenje dislociranog objekta u naselju Šećerana. Dvorište će biti ograđeno i uredit će se prilaz vrtiću, jer je sigurnost djece na prvome mjestu, a predviđena je i kompletna rekonstrukcija unutrašnjosti objekta. Projekt je vrijednan oko 1,5 milijuna kuna, a ostatak novca namaknut će se u dogovoru s Gradom kao osnivačem.

Vrtić Šećerani potreban

Vrtić u naselju Šećerana pohađa jedna mješovita odgojna skupina od 25 djece, od jasličke dobi do predškolskog uzrasta. Iako taj objekt nije ekonomski isplativ, ondje se, između ostaloga, i dva puta dnevno dovoze obroci, a tu je i održavanje, grijanje i drugi materijalni troškovi, ravnateljica smatra da je on potreban.


- Zato smo i izradili ovaj projekt usmjeren na poboljšanje uvjeta za boravak djece. Ranije smo stavili novi krov, riješili grijanje, renovirani su podovi i ugrađena nova stolarija, a ostalo bi se riješilo predstojećom rekonstrukcijom - kaže.

Vjeruje da će se u dogledno vrijeme situacija ipak popraviti i da će broj mališana biti veći. Nekada je taj vrtić pohađalo i oko 70 djece podijeljenih u tri skupine. Pojedini gradski vijećnici svojedobno su zagovarali zatvaranje toga objekta uz pojašnjenje kako u uređenoj i opremljenoj centralnoj zgradi Maslačka, koja se prostire na 2400 četvornih metara, ima dovoljno prostora i za djecu sa Šećerane, čime bi se izbjegli nepotrebni troškovi. Smatrali su kako bi se time dobio potreban prostor za rad gradskih udruga. Ravnateljica Nemetz drži da to ne bi bilo dobro rješenje, jer su dosadašnja iskustva pokazala da se udruge ne mogu složiti oko korištenja zajedničkog prostora, održavanja i plaćanja režija tako da bi sav trošak u konačnici ponovno pao na Grad. Iznimno je zadovoljna iskazanim interesom roditelja za upis djece u novu pedagošku godinu. Upisni rok trajao je od 1. do 15. lipnja i broj prijava premašio je sva očekivanja. Dosadašnjih je godina upisivano između 180 i 185 djece, lani je došlo do povećanja, što je bilo veliko iznenađenje, a sada je ta brojka još i veća.

Rekordan broj djece

Netom završenu godinu pohađalo je 240 djece podijeljenih u deset odgojnih skupina. Dvije su bile jasličke, a ostale mješovite, mlađe, srednje i starije. Sve su skupine bile pune, a tako će biti i od jeseni. Nova pedagoška godina u Maslačku počet će s 260 djece, što je rekordan broj koji daje razloga za optimizam i pokazuje da se pozitivni procesi u gradu ipak pokreću. Povećanje dopuštenog standarda u vrtiću nadaju se pokriti uključivanjem trećeg voditelja u skupinu stručnim osposobljavanjem za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Iako na burzi rada trenutačno nedostaje odgojitelja, Nemetz očekuje da će nekoliko njih uskoro diplomirati i prijaviti se na Zavod kako bi mogli koristiti mjere HZZ-a. Zbog povećane potrebe, najvjerojatnije će biti nužno formiranje još jedne odgojne skupine i zapošljavanje dva nova odgojitelja za 10-satni program, što propisuje pedagoški standard. Prostor za rad već je opremljen i samo se čeka zeleno svjetlo Grada.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević također je ugodno iznenađen nikad većim brojem djece u vrtiću, što pokazuje da u Županji ipak nije sve tako crno. Veseli ga što se pomaci osjete, a to su, smatra, rezultati rada Vlade RH, ali i lokalne vlasti, koja čini sve što je u njenoj moći kako bi se pokrenuli pozitivni trendovi u gradu. Napominje da je prijeko potrebno dignuti cijenu rada i ljudima dati veće plaće, jer smatra da je to u ovom trenutku najvažnije.Marija Lešić Omerović

Grad će pomoći Maslačku
Gradonačelnik Davor Miličević pozdravlja rekordan broj djece u županjskom vrtiću.

- Pomoći ćemo uređenje objekta u naselju Šećerana. Dat ćemo potporu u osiguranju uvjeta za povećan prihvat i što kvalitetniji boravak mališana u Maslačku, a pronaći ćemo i optimalan način za zapošljavanje novih djelatnika - zaključuje Miličević.

Inače, cijena boravka u Dječjem vrtiću Maslačak posljednji je put povećana u svibnju 2012. godine, za deset posto, i roditelji danas plaćaju 580 kuna mjesečno za vrtić, odnosno 680 kuna za jaslice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike