Regija
U TRNAVI ODRŽANA 31. BONAVITA

Šampionskim vinima pehari, a publici "Gazde"!
Objavljeno 24. lipnja, 2018.

TRNAVA – Svi putovi vinara i vinogradara Slavonije i Baranje u subotu, 23. lipnja, vodili su u vinorodnu Trnavu gdje je održana 31. kulturno-gospodarska i turistička manifestacija Bonavita. I ove godine Bonavita je slavila vrhunsku vinsku kapljicu, ali i pjesmu, folklor, druženje, tradicionalna natjecanja vezana za bogatu vinarsku prošlost toga kraja. Ove godine slavonsko-baranjski vinari na ocjenjivanje ocjenjivačkoj komisiji na čelu s enologinjom Blaženkom Mandarić poslali su 137 uzoraka vina. Šampionom Bonavite proglašen je traminac – ledeno vino iz 2009. «Misnih vina» d.o.o. iz Trnave, dok je šampion graševine graševina – ledena berba iz 2016. tvrtke «Perak» d.o.o. iz Kutjeva. Šampion crnih vina je syrah iz 2015. «Feravina» d.o.o. iz Feričanaca, dok je šampion suhih mirnih vina traminac iz 2017. godine «Iločkih podruma» d.d. Ilok. Šampionskim vinima pripali su pehari i nagrade, ostala vina ocijenjena su zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama te priznanjima.


Nagrade su dodijeljene tijekom svečanog programa Bonavite u subotu navečer u velikom šatoru, a manifestaciju je otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Ističući važnost ovakvih manifestacija, Anušić je čestitao vinarima i vinogradarima na osvojenim nagradama, ali i njihovom trudu u ovoj zahtjevnoj proizvodnji te dodao kako OBŽ prepoznaje i valorizira njihov rad. O značenju Bonavite i potencijalima trnavačkog  kraja govorila je načelnica Irena Mikić Brezina, ističući kako je Bonavita jedna od najstarijih priredbi u toj branši te da se iz godine u godinu potvrđuje ustrajnost Trnavčana u njenom organiziranju i promicanju vrhunskih vina. Na otvorenju Bonavite govorio je i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, naglasivši kako su ovu manifestaciju prepoznali i Đakovački vezovi, uvrstivši ju u svoj program, a da se ta đakovačka smotra ove godine održava po 52. put i traje do 8. srpnja.


Program Bonavite započeo je teklićkim jahanjem za žene i muškarce, a nastavljen folklornim programom uz nastup KUD-ova «Vesela Šokadija» iz Lapovaca i «Kondrićani» iz Kondrića te gostujućih folklornih društava. Dok je lani organizator za glazbeni dio programa Bonavite u Trnavu pozvao Zvonka Bogdana, ove godine ta je uloga pripala «Gazdama», potvrđujući da Općina Trnava dobro poznaje glazbeni  ukus svojih mještana i gostiju. S.Župan

Naj nategači Matej Svilanović i Magdalena Nađ


31. Bonavitu pratilo je tradicionalno natjecanje nategača vina. Prijavilo se preko deset nategača i četiri nategačice. Najbolji 'cug' imao je Matej Svilanović, drugi je Mislav Lukačević i treći Krešimir Vračević, svi iz Trnave. Najbolja nategačica je Magdalena Nađ iz Kondrića, druga je Lucija Kravat iz Lapovaca, a treća Irena Mikić iz Trnave.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike