Crna kronika
DUNAVSKA I ULICA SV. JOSIPA RADNIKA

Još jedna nesreća na frekventnom križanju
Objavljeno 23. lipnja, 2018.
Prometnu nesreću skrivio je vozač Fiata koji je automobilom neoprezno izišao na Dunavsku. U njega su udarila dva auta

OSIJEK

Kada se pogledaju statistički rezultati o broju prometnih nesreća koje se na njemu dogode svake godine, križanje Ulice svetog Josipa Radnika i Dunavske svojevrsna je osječka crna točka. Najnovija nesreća, u kojoj su sudjelovala tri automobila i u kojoj su tri osobe ozlijeđene, dogodila se u četvrtak oko podneva.

- Bio sam u automobilu na parkingu ispred kuće, a Fiat je nailazio Ulicom svetog Josipa Radnika. Kada sam htio izići na cestu, u Fiat, koji je prednjim dijelom izišao na kolnik Dunavske ulice, koja ima prednost, zabio se karavan koji se kretao prema Vinkovačkoj cesti. Fiat se od udarca zarotirao i završio na drugom kolničkom traku. Potom se u njega zabila Opel Corsa kojom je upravljala vozačica koja se od Vinkovačke kretala Dunavskom - rekao nam je stanar Ulice Josipa Radnika. Vidjevši nesreću, izišao je iz automobila i dotrčao do Fiata. Prednja desna vrata bila su otvorena, a suvozač je trupom ležao na kolniku dok su mu noge bile u automobilu. Nije bio pri svijesti.

Pjena na ustima

- Činilo se da ima epileptički napadaj jer se tresao i počela mu je ići pjena na usta. Po svemu sudeći, u trenutku sudara udario je glavom u nešto, jer mu je bila krvava - rekao je očevidac nesreće. Pokušali su ozlijeđenog muškarca oprezno okrenuti na bok, u strahu da se ne uguši. U tom trenutku u pomoć im je prišao član Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Osijek, koji se slučajno našao na mjestu nesreće. "Odmah je rekao da ga ne diramo zbog mogućih teških ozljeda. Zabacio mu je glavu i muškarac je uskoro počeo normalno disati i polako dolaziti svijesti. Htio je nakon minutu-dvije ustati, no rekli smo mu da ostane ležati. Ubrzo je došla Hitna pomoć, čija ga je ekipa pregledala. Na kraju je ozlijeđeni suvozač uspio ustati, napraviti nekoliko koraka i potom leći na nosila. Prije nego što su ga odvezli u bolnicu, zamotali su mu okrvavljenu glavu", rekao je stanar Ulice sv. Josipa Radnika. U nesreći su ozlijeđeni vozač Fiata, koji je dobio kontuzije na trupu, te vozačica Opela, koja je, kao i vozač Fiata, bila u šoku. U karavanu nije bilo ozlijeđenih osoba.

Nakon intervencije Hitne pomoći očevid na mjestu nesreće obavili su operativci Policijske uprave osječko-baranjske. Tijekom očevida i uklanjanja oštećenih vozila s ceste promet tim frekventnim križanjem bio je otežan.

Česte nesreće

Takva se nesreća zbila u travnju prošle godine, kada je kao kolateralna žrtva sudara ozlijeđen radnik Vodovoda. Vozačica Fiata Doblo kretala se Ulicom svetog Josipa Radnika od juga prema sjeveru. Izašavši vozilom na Dunavsku ulicu, koja ondje ima prednost prolaska, u bočnu desnu stranu Fiata zabila se Opel Astra, koja se kretala od istoka prema zapadu. Automobil žene prevnuo se i udario u radnika Vodovoda koji je bio uz iskop na rubu križanja. On je s teškim ozljedama prevezen u KBC Osijek. U nesreći je bio potpuno uništen prednji kraj Opel Astre, Fiat Doblo s desne je strane bio udubljen od sudara, a lijeva strana mu je bila uništena od prevrtanja.

Tjedan dana nakon stradavanja radnika Vodovoda na istom križanju nastradala je pješakinja. Ovaj put došlo je do naleta auta na pješakinju na zebri. Žena je nakon udarca pala na tlo i udarila glavom o asfalt. Pozvana je Hitna pomoć, koja je ozlijeđenu ženu prevezla u KBC Osijek. Stanari su već nekoliko puta upozoravali na nepreglednost raskrižja. Nesreće u pravilu skrivljuju vozači koji na križanje s Dunavskom ulicom dolaze Ulicom sv. Josipa Radnika, koja nema prednost prolaska, i onda se, bez zaustavljanja i provjeravanja nailazi li neko vozilo Dunovskom ulicom, uključuju u nju.Milan Bugarić

Vozači ne znaju koja ulica ima prednost
Kada se pogledaju detalji nesreća u proteklih deset godina, dobivaju se podatci da velik broj vozača sudionika sudara na križanju Dunavske i Ulice sv Josipa Radnika nije iz Osijeka. Većinom su dolazili iz Vrbaske ulice, koja je industrijska zona i u kojoj se nalazi dvadesetak malih tvrtki. Kao objašnjenje zašto nisu stali kada su došli do raskrižja s Dunavskom, uglavnom su se pokušali opravdati objašnjenjem da nisu znali da Ulica sv. Josipa Radnika nema prednost. Protiv vozača koji su skrivili nesreće podnesene su prijave.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike