Novosti
REZERVE IZ JADRANA

Ina je prvi put u svojoj povijesti postala jedini vlasnik plinskih polja
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Svečanim potpisivanjem ugovora u srijedu u upravnoj zgradi Ine u Zagrebu ta je naftna kompanija kupila Enijevu kompaniju Eni Croatia BV, preko koje je talijanska energetska kompanija sudjelovala u zajedničkom projektu proizvodnje plina na hrvatskim odobalnim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica.


Tim potezom Ina će povećati svoje sigurne i vjerojatne rezerve za 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe), kao i proizvodnju ugljikovodika u 2018. za oko 2500 boe na dan, odnosno za gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan.


Kako je priopćeno iz Ine, prigodom svečanog potpisivanja ugovora predsjednik uprave te tvrtke Zoltán Áldott zahvalio je predstavnicima Enija na 18 godina uspješne suradnje u tom projektu.


"U posljednjih deset godina pretvorili smo Inu u niskozaduženu i financijski stabilnu kompaniju. Ina sada ima snage za nove velike investicije, koje će joj osigurati održivi rast. Strategija kompanije obnova je rezervi i porast proizvodnje ugljikovodika. Ova investicija dobar je korak u našim nastojanjima da povećamo domaću proizvodnju, a za znatniji rast svojih rezervi spremni smo i za akvizicije u inozemstvu."


Koncesije koje će Ina samostalno voditi sastoje se od osam plinskih polja na eksploatacijskom području Sjeverni Jadran i dvaju plinskih polja na eksploatacijskom području Marica, a smještena su gdje je dubina mora od 40 do 70 metara. Na poljima se proizvodi prirodni plin s visokim postotkom metana, zbog čega ga nije potrebno dodatno obrađivati, nego se nakon dehidriranja može komprimirati u opskrbni sustav.


"Koncesije koje Ina preuzima nalaze se u poznatom nam geološkom i tehničkom okruženju, na domaćem su tržištu i imaju relativno nizak stupanj rizika. To Ini otvara priliku za nova ulaganja u razradu polja na moru bez potrebe za provođenjem novih skupih istraživanja. Cilj nam je povećanje proizvodnje kako bismo ublažili trenutačne trendove prouzročene prirodnim padom proizvodnje zbog starosti polja", izjavio je Tvrtko Perković, Inin operativni direktor Istraživanja i proizvodnje.


Ugovor je u ime talijanske energetske kompanije Eni potpisao Luigi Piro, Enijev izvršni potpredsjednik za srednju i južnu Europu, a događaju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.


Ina će početi samostalno upravljati eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica nakon ispunjenja svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima, nakon čega će sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran biti usmjeravan opskrbnom sustavu Hrvatske. Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji, s obzirom na to da to područje nije povezano s opskrbnim sustavom Hrvatske. Ina i Eni zbog toga su potpisali ugovor o prodaji plina s navedenih polja.

Ina će tako prvi put u svojoj povijesti biti samostalni operator na nekom od odobalnih eksploatacijskih područja u zemlji i inozemstvu. Ovom investicijom Ina potvrđuje svoju opredijeljenost za investiranje i razvoj istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. I. Mikulić

Rast energetske neovisnosti

"Čestitam Ini i Eniju na uspješnoj suradnji te Ini na ovoj akviziciji. S obzirom na to da se domaće rezerve ugljikovodika povećavaju za 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte, to ujedno znači i pozitivan iskorak za domaći energetski sektor, koji će pridonijeti povećanju energetske neovisnosti Republike Hrvatske. Vjerujem da će daljnji koraci Ine ići u tom smjeru i u budućnosti", kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Možda ste propustili...