Mozaik
7. BEĆARFEST

“Nema sela nad Babine Grede”
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
U revijalnom dijelu nastupili su Vojcini samičari Gabrijel Županić i Marko Nosić, snaše iz Bebrine, Broda i Bukovlja

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda uspješno je organizirala 7. Bećarfest Slavonije, Baranje i Srijema “Alaj ću se kerit i bećarit” u Babinoj Gredi u nazočnosti Dražena Milinkovića, predsjednika Županijske skupštine, u sklopu manifestacije “Nema sela nad Babine Grede”.

Bećarski napjev nastao je na ovom slavonskom tlu, u srcu Šokadije, iz duše vrijednog, veselog i duhovitog Šokca, strastvenog i raskalašenog ljubavnika, domoljuba i ponekad prkosnog hvalisavca. Upravo baš u takvom zanosu i atmosferi održao se i sedmi Bećarfest.

Kako je taj napjev postao zaštitni znak naše nematerijalne kulturne baštine, udruga je prepoznala trenutak i želi pridonijeti u njegovu promoviranju i očuvanju svih njegovih ljepota i vrijednosti na zanimljiv i dojmljiv način. U kategoriji pjevačkih skupina za najboljeg pjesmovođu proglašen je Đuro Švaganović iz KUD-a “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice, najbolju instrumentalnu izvedbu bećarca u kategoriji pjevačkih skupina izveli su samičari iz Šokačke grane Osijek, dok je najbolja interpretacija bećarca Muška pjevačka skupina “Suvađije” udruge “Pisanac” Otok.

U kategoriji tamburaških sastava za najboljeg pjesmovođu proglašen je Ivan Štivić iz Tamburaškog sastava “Salaš”, najbolja instrumentalna izvedba bećarca je izvedba Tamburaškog sastava “Đuvegije”, dok je najbolja interpretacija bećarca Tamburaški sastav “Divandžije” Svilaj.

Najbolji ukupan vizualni i scenski dojam ostavio je KUD “Šokadija” iz Starih Mikanovaca, a kad je riječ o glasovima publike, najviše glasova dobio je Tamburaški sastav “Divandžije” Svilaj. Nagradu za najuspjelije stihove koji komentiraju i prate suvremena društvena zbivanja dobio je KUD “Berislavić” Novi Grad.

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda na kraju je dodijelila nagradu za najboljeg pjevača koji na svih sedam održanih Bećarfestova počimao, a tu je nagradu dobio Stipo Gašparović iz KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci. U revijalnom dijelu 7. Bećarfesta nastupili su Vojcini samičari Gabrijel Županić i Marko Nosić, snaše iz Bebrine, Broda i Bukovlja te Đeverovi u svatovskom natpjevavanju.

Pokrovitelj sedmog Bećarfesta bila je Vukovarsko-srijemska županija, a završio je velikim šokačkim kolom svih posjetitelja koji su mogli uživati u odličnoj manifestaciji u Babinoj Gredi.

Mario KOKAJ
Najčitanije iz rubrike