Osijek
KRVOPIJE OBLIJEĆU OKO ZAKONA I PRAVILNIKA

Od komaraca se ne da živjeti. Građani zazivaju: Dignite zrakoplove!
Objavljeno 6. lipnja, 2018.
Primjena pesticida iz zrakoplova nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima dopuštena je ako je to područje minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog nekog drugog objektivnog razloga

Vezani članci

U BILJU TRAŽE POMOĆ VLADE I AVIONE

Cickaj: One koji se nisu odselili pojest će komarci

Što nam vrijedi lijepo vrijeme i razna događanja u gradu kad ne možemo izići iz svojih kuća od ovih krvopija! Vapaj je ovo brojnih Osječana koji, žale se, ne mogu živjeti od komaraca, pa sve češće zazivaju aviotretmane, poručujući odgovornima: “Dignite zrakoplove! Riješimo se komaraca onako kako smo to činili nekada!”

- Vodila sam djecu u Zoološki vrt u subotu, no nismo uspjeli obići ga cijelog jer smo morali pobjeći od komaraca! Pretpostavljali smo da bi ih moglo biti i poprskali smo se repelentom, no sve je bilo uzalud. Bodu gdje stignu, ulijeću u oči i usta! Nije nam preostalo ništa drugo nego trčeći pobjeći iz Zoološkog. Činjenica da nismo iskoristili plaćene ulaznice bila nam je manje važna. Mislila sam samo na to da mi djeca ne dobiju alergijsku reakciju na tolike ubode – rekla je sugrađanka I. S. (podatci poznati redakciji).

Bilo kuda...

Slično su prošli i šetači na Promenadi te gosti u kafićima uz Dravu. Ne čudi stoga što mnogi ugostiteljski objekti uz standardnu ponudu nude i različita sredstva protiv komaraca.

Čitatelji iz Retfale također nam se javljaju posljednjih dana. Jedni kažu kako više ne mogu u šetnju, drugi se žale da je rad u vrtu postao nemoguća misija.

- Preodjenula sam se u majicu dugih rukava i duge hlače. Pomislila sam kako je bolje da se 'skuham' nego da me izbodu stotine komaraca. Doista je krajnje vrijeme za aviotretiranje, jer ovo sa zemlje nije učinkovito. Nitko prije nije umro od zaprašivanja iz zrakoplova, zašto bi sada nekome naudilo – zaključila je R. B. (podatci poznati redakciji).

Ipak, čini se, od aviotretiranja zasad ništa, jer to priječi Pravilnik o načinu provedbe obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/03), ali i Zakon o zračnom prometu, doznajemo od Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

- Pravilnici vezani uz zakonske propise ograničavaju letenje jednomotornim avionima na visinama nižim od 300 metara iznad najviše prepreke. Dakle, ako je, primjerice, konkatedrala visoka stotinjak metara, zrakoplov bi morao letjeti na visini od bar 400 metara, a tada aviotretiranje ne bi bilo učinkovito. Nije stvar u tome da je aviotretiranje zabranjeno zbog “kemije”, već je postupak dezinsekcije iz zraka dopušten u slučaju ako je prostor nepristupačan, miniran ili da se ne može obaviti dezinsekcija na kakav drugi način – pojašnjava Kristić, želeći opovrgnuti mit o tome da je aviotretiranje zabranjeno zbog mogućih posljedica od kemijskih sredstava. Pročelnik, naime, ističe kako su posljedice zračnih tretiranja potpuno jednake kao i posljedice tretmana sa zemlje. Podsjeća da se ionako svaki tretman mora medijski ranije najaviti, kako bi, primjerice, pčelari premjestili svoje pčele, ali i radi onih kojima smeta tretiranje u zdravstvenom smislu. Dodajmo tome da je prema spomenutom Pravilniku primjena pesticida iz zrakoplova nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima dopuštena ako je to područje minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog nekog drugog objektivnog razloga, odnosno ako proces dezinsekcije nije moguće obaviti na drugi način.

Želje i mogućnosti

Problem je, dakako, u tome što se dezinsekcija sa zemlje ne može obaviti na svim mjestima, pa čak ni, kaže Kristić, u nekim zatvorenim, odnosno nepristupačnim dijelovima gradskih četvrti.

- Ako Zavod za javno zdravstvo izda preporuku za aviotretman iznad grada, a Vetam kao ugovoreni pružatelj usluga pristane tu uslugu obaviti, onda nema zapreka. No, problem je u tome što se ne može dati preporuka za nešto što nije zakonski izvedivo - zaključuje Kristić.

Marija MIHELIĆ
DEZINSEKCIJA SA ZEMLJE

Građanima, čini se, preostaje jedino čekati dezinsekciju sa zemlje. Kristić kaže kako su upravo zbog velike brojnosti komaraca tretmani česti. Tako su već odrađeni tretmani od cijele sjeverne strane grada preko Donjega grada, Nemetina, Sarvaša, Industrijske četvrti, Sjenjaka, Juga, Tvrđavice, a sljedeći će pokriti područje Višnjevca, Josipovca, Pampasa, Tvrđavice, Podravlja, Sarvaša, Tenje, Klise i dr.

- Komarci su trenutno u smanjenoj brojnosti, a iz susjednih općina dolaze novi. Činjenica je da u Osijeku ne prelazimo više od 15 uboda u 15 minuta, no u okolnim je općinama taj broj deseterostruko veći – kaže Kristić.

ŠTO KAŽU U OPĆINAMA

Dobre vijesti, bar za sada, stižu iz Općine Antunovac, gdje od načelnika Davora Tubanjskog doznajemo da nije obavljeno ni jedno zaprašivanje, a larvicidno tretiranje obavlja se prema potrebi.

- Uz Bilje i Čepin mi smo jedna od općina koje zajedno s gradom Osijekom obavljaju tretiranje. Imamo kontrolu i monitoring i zasad se nismo odlučili za zaprašivanje sa zemlje – kaže Tubanjski. Podsjeća na Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji osnovano u veljači ove godine te naglašava važnost strategije u zajedničkom rješavanju problema.

Čepinski načelnik Dražen Tonkovac kaže kako Općina provodi larvicidna tretiranja, pa je tako za Dan općine utrošeno 50 tisuća kuna za tretiranje cijelog područja općine, što je ocijenio isplativim.

PEDIJATRIJSKE AMBULANTEPUNE PACIJENATA NAKON UBODA

Pedijatrijske su ambulante pune malih pacijenata nakon lokalnih reakcija na ubode komaraca. Potvrdila nam je to dr. med. Jadranka Petrović-Schneider, spec. pedijatar, dodajući kako i osobno ima velik broj pacijeneta koje su roditelji doveli zbog uboda komaraca.

- Prva je preporuka preventiva, odnosno zaštita dječje kože od uboda komaraca, a ako do uboda dođe, tada se stavljaju hladni oblozi i odgovarajuća krema, odnosno gel, što će ublažiti svbež.

- Ipak, u svojoj praksi nisam doživjela da je neko dijete dobilo anafilaktičku reakciju na ubod komaraca, no smatra da je i to moguće u rijetkim slučajevima – kaže dr. Petrović-Schneider.

Doc. dr. sc. Višnja Prus, pročelnica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, kaže kako se u stručnoj literaturi ne spominju slučajevi anafilaktičkog šoka nakon uboda komarca, no da je to moguće eventualno u slučaju velikog broja uboda.

ŠTO KAŽU U ZZJZ-u?

Na pitanje u kojim će slučajevima Zavod tražiti dozvolu da se dignu avioni zbog aviotretiranja te smatraju li da će se to dogoditi već ovo ljeto, ravnatelj ZZJZ-a Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić odgovara da će zatražiti dozvolu za aviotretiranje nad naseljenim područjem u skladu s važećom legislativom. Zavod se također poziva na Pravilnik prema kojem je primjena pesticida iz zrakoplova nad naseljenim područjima dopustena iznimno ako je područje minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog drugog objektivnog razloga te ako proces dezinsekcije nije moguće obaviti na drugi, svrhovit način.

- Na području EU-a ne koriste se adulticidni aviotretmani uz preporuku da se komarci suzbijaju ekološki prihvatljivijim metodama te se tih uputa nastojimo držati i mi - poručuju iz županijskog ZZJZ-a.

Ivan VRKIĆ

gradonačelnik

AVIOTRETIRANJE JE NEKORISNOAKO SU ZRAKOPLOVI PREVISOKO

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća najviše je vijećnika tražilo jači angažman oko problema komaraca. Gradonačelnika Vrkića te su primjedbe toliko revoltirale da je na kraju zatražio od vijećnika da se izjasne tko želi da on u petak digne avione za zamagljivanje.

- Neka digne ruku onaj tko želi da potrošimo 450 tisuća kuna za tretiranje komaraca avionom, a da ih za tri dana opet bude jednak broj. Avion iznad naseljenog područja ne smije letjeti niže od 300 metara, a ako se komarci tretiraju na visini većoj od 50 metara, onda od toga nema nikave koristi! Ako ste vi pametniji, hajde, iziđite pa riješite taj problem! Jedini nalog koji ja mogu dati je da se u najugroženijim područjima komarci tretiraju ručno, od dvorišta do dvorišta”, uzrujano je komentirao Vrkić.

Oporbeni su mu vijećnici poručili kako ih ne zanimaju izgovori i ako ne zna rješavati probleme, neka odstupi s vlasti.

samo mit

ZABRANA AVIOTRETIRANJA NEMA “EKOLOŠKI PREDZNAK”

Možda ste propustili...

PRIJAVITE SE NA NATJEČAJ “EKOSCOLA”

Škola može osvojiti put u Europski parlament

NESVAKIDAŠNJI TURISTIČKI OBILAZAK TVRĐE

Bludnice iz Tvrđe “zavele” petstotinjak znatiželjnika

ZORAN KON POMAGAO U POTRAZI ZA POČINITELJIMA

Glasnogovornik je bio i uspješan crtač fotorobota

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NESVAKIDAŠNJI TURISTIČKI OBILAZAK TVRĐE

Bludnice iz Tvrđe “zavele” petstotinjak znatiželjnika

2

OPĆINA ERDUT DIŠE ZA TURIZAM I GOSTI TO PREPOZNAJU

U Aljmašu čak 180 kruzera

3

SVE VIŠE ELEKTRIČNIH ROMOBILA NA ULICAMA

Zakon ih (još) ne poznaje,
ali ipak ne smiju na kolnik

oglas