Zdravlje
NADOKNADA SNA

Vikendom može biti spasonosna
Objavljeno 4. lipnja, 2018.

Duže spavanje vikendima može ublažiti zdravstvene probleme koji proizlaze iz nedovoljne količine sna radnim danom, pa čak i smanjiti rizik prerane smrti, kažu znanstevnici.

Studija provedena na više od 38 tisuća odraslih ukazala je na višu razinu mortaliteta među mlađim i sredovječnim muškaricma koji noću spavaju manje od pet sati, ali ta razlika je nestala kod onih koji su vikendima uspjeli nadoknaditi propušteno.

Mnogo je studija provedeno o odnosu manjka sna i zdravlja, ali različita duljina trajanja sna radnim danom i vikendima često se pritom ne uzima u obzir. I zato se skupina švedskih znanstvenika sa sveučilišta u Stockholmu fokusirala upravo na taj odnos.

Sudionici istraživanja sami su javljali podatke o količini sna, a pratilo ih se 13 godina. Ustanovljeno je kako su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakoga dana (uključujući i vikende) imale 65 posto veću razinu mortaliteta od referentne skupine koja je spavala šest ili sedam sati.

Međutim, stopa mortaliteta kod osoba koje su kratko spavale radnim danom, ali vikendima umjereno ili duže, nije se razlikovala od referentne skupine, napisali su znanstvenici u časopisu Journal of Sleep Research.

I još jedno zanimljivo otkriće: oni koji su spavali dulje od devet sati dnevno isto su imali veći moratlitet od referentne skupine. Znastvenici misle da je to zbog toga jer njihov dug boravak u krevetu vjerojatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini. Nakon tri hamburgera svakako je zdravije pojesti salatu nego četvrti hamburger, ali ona neće ispraviti negativne efekte prethodno pojedenog.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana