Regija
POTVRDILE SE SUMNJE DŽIJANOVIH

Da im je u zidu podruma bomba - saznali u kafiću
Objavljeno 28. travnja, 2018.
Riječ je o ručnoj bombi 91. Đ.Đ., koju ćemo pohraniti u naše skladište do uništenja, kaže Josip Colarić, voditelj grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske

VINKOVCI - Nemalo se iznenadio Luka Džijan iz prigradskog vinkovačkog naselja Mala Bosna, kada je prije dva-tri mjeseca slučajno u jednom kafiću u Vođincima čuo razgovor gostiju iz kojega je razabrao da je u zidu podruma njegove obiteljske kuće u Ulici Vladimira Gortana 150, još od završetka rata, od sredine 90-ih prošloga stoljeća - skrivena bomba.

- Sasvim slučajno sam čuo kako jedan gost drugome govori kako je nakon odlaska vojske iz Male Bosne u podrumu jedne kuće u nekakvom udubljenju ostavio bombe. Kako je opisivao taj događaj, zainteresirao sam se i sve mi je bilo jasnije kako priča o mojoj kući, posebice kada je spomenuo mali podrum u koji se ulazi preko samo nekoliko stepenica. Prvo sam mu rekao “Jel' ti mene zezaš?”, a kada mi je objasnio da je za rata bio, kao i ja, na položaju u Maloj Bosni i kada je, na moj upit, potvrdio da je to zadnja kuća s desne strane prema Ceriću, bilo mi je potpuno jasno da je bomba u zidu podruma moje kuće – priča Luka Džijan. On je također za rata bio prvo na položaju u Maloj Bosni, a kasnije u protuzračnoj obrani, a u njegovoj su kući, kao i u drugim kućama, bili vojnici, jer je cijela Mala Bosna bila prva i najžešća linija obrane Vinkovaca.

Džijan kaže kako je odmah nakon prestanka ratnih djelovanja, 1995. počeo obnavljati kuću i kada je na red došao podrum, vidio je na zidu nekakvu udubinu, ali nije mnogo mario za nju, jer je mislio da je nastala od bombardiranja.

- Sve sam ožbukao pa sam i u tu udubinu, koja je zapravo bila oštećena blok betonska opeka, ubacio komade opeke i zažbukao. Kada sam prije desetak dana u Vinkovcima vidio policajce koji su izložili svoju opremu, vidio sam i uređaj za koji su rekli da je neka vrsta rendgena, a koji može “vidjeti” i što je u zidu pa sam im rekao kako sumnjam, sjećajući se priče iz Vođinaca, da je kod mene u zidu bomba. Rekli su da će doći pregledati i evo, pronašli su bombu – kaže Džijan.

- Riječ je o ručnoj bombi 91. Đ.Đ., koju ćemo pohraniti u naše skladište do uništenja. U 2017. pronašli smo na raznim mjestima 2800 kilograma raznih eksplozivnih sredstava, a od građana smo preuzeli 2100 kilograma bombi, streljiva, eksploziva. U ovih nekoliko mjeseci ove godine pronašli smo, ili preuzeli od građana stotinjak bombi, desetak automatskih pušaka, sedam ili osam pištolja, pet vojničkih karabina i oko 6000 komada streljiva raznog kalibra. Svaki dan uništavamo prikupljeno i sada kada su intenzivniji poljski i građevinski radovi dnevno imamo jednu do tri intervencije pregleda sumnjivih predmeta i najčešće se pokaže da su strah i oprez bili opravdani – kaže Josip Colarić, voditelj grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske.

Miroslav FLEGO
JEDAN VIDESCO ZA ISTOČNU SLAVONIJU

Mirko Madžarević, policijski službenik u Odjelu protueksplozijske zaštite, kaže da je uređaj Videsco, izraelske proizvodnje, vrlo skup i jedan je za istočnu Slavoniju pa ga koriste sve policijske uprave koje imaju ovakve slučajeve. Objašnjava kako taj uređaj “vidi” kroz zid i na ekranu daje vrlo preciznu sliku što je skriveno unutar zida, ili nečeg drugog. Njime pregledavaju sumnjive pakete, kovčege, vozila. Madžarević kaže kako u kućama još uvijek ima mnogo skrivenog oružja, streljiva, eksploziva i eksplozivnih naprava koje predstavljaju opasnost za ukućane i sve to se može policiji predati bez straha od sankcija. Dovoljno je nazvati policiju i njihovi djelatnici će u civilu i civilnim automobilom doći u vrijeme koje građanin odredi. Koliko je u pravu svjedoči nedavno samoubojstvo u jednom velikom selu istočne Slavonije kada je bivši branitelj bombu, sličnu ovoj koju su pronašli kod Džijana, stavio u usta i izvukao osigurač...

Dnevno imaju jedan do tri pregleda sumnjivih predmeta i najčešće se pokaže da je oprez bio opravdan

Možda ste propustili...

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike