Osijek
ZAVOD ZA HUMANU REPRODUKCIJU I MPO

Povećan broj postupaka pomognute oplodnje, s višom stopom trudnoće
Objavljeno 28. travnja, 2018.

Zahvaljujući uspostavljanju učinkovitog sustava kontrole kvalitete i poboljšanja učinkovitosti postupaka medicinski pomognute oplodnje (MPO), na Zavodu za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju, pri Klinici za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek, u prva je četiri mjeseca ove godine učinjeno 90 posto postupaka koji su ondje urađeni tijekom cijele prošle godine. I ne samo to, stopa je trudnoća znatno viša nego prije, pa je, konkretno, u ožujku postotak iznosio više od 50 posto, a gledajući petomjesečno razdoblje, ukupna je uspješnost viša od 30 posto. Uzimajući u obzir da je preporuka Europskog udruženja za humanu reprodukciju 35 posto, pročelnik Zavoda, prof. dr. sc. Siniša Šijanović, kaže kako očekuje i dodatno povećanje broja postupaka, odnosno povratak pacijentica koje su od 2011. godine uglavnom odlazile u privatne ili državne centre izvan Osijeka.

Ulaganja

- Mi smo jedini centar za humanu reprodukciju i MPO do Zagreba i intenzivno smo radili na tome da Slavonija, Baranja i zapadni Srijem dobiju što kvalitetniju zdravstvenu uslugu, jednaku kao u ostalim centrima u Hrvatskoj, bez obzira na to je li riječ o privatnom ili državnom centru. U rujnu prošle godine krenula je cjelokupna rekonstrukcija laboratorija, a nabavljena je i nova oprema te provedena reorganizacija rada laboratorija, u što je KBC Osijek ukupno uložio oko 800 tisuća kuna - kaže dr. Šijanović.

Pojašnjava kako je riječ o nekoliko novih aparata, koji su znatno poboljšali kvalitetu usluge. Riječ je o novoj centrifugi za pripremu sjemena u androloškom laboratoriju, potom ultrazvučnom aparatu, novom vertikalnom laminaru s integriranom lupom i grijaćom pločom, nužnom u procesu MPO-a u embriološkom laboratoriju, ali i o tzv. tankovima za kriopohranu spolne stanice i zametaka. Također, tu je i poseban alarmni uređaj koji prati koncentraciju kisika u prostoriji, koji je nužan za djelatnike ako bi došlo do nekontroliranog istjecanja dušika i koji pripada samo jednom od brojnih parametara nužnih u kontroli kvalitete sustava MPO-a. Dr. Šijanović podsjeća na to da prošle godine nisu obavljani zahvati mikroinjekcijama zbog kvara na invertnom mikroskopu, no nakon popravka u Londonu i servisa, i taj je aparat sada u funkciji.

Organizacija

Budući da je Ministarstvo zdravstva izdalo preporuku za rekonstrukciju rasporeda u laboratoriju, a uprava KBC-a sagledala problem, odlučeno je o cjelokupnoj rekonstrukciji, kako bi svih dvjestotinjak parametara kontrole imalo bolje rezultate.

- Uz nove stropove i posebnu rasvjetu, zidove koji izričito moraju biti ravni, perivi i oličeni posebnim bojama bez toksičnog djelovanja, sada imamo prostor koji je čistiji nego u operacijskoj dvorani. Tu su i posebna pravila ponašanja djelatnika koji mogu ući u laboratorij, odnosno kontrolirani ulazak s pomoću otiska prsta. Postoji popis ovlaštenih djelatnika koji rade u postupcima MSO-a i samo oni mogu ondje ući - pojašnjava dr. Šijanović.

Dodaje kako je napisan i priručnik za pacijente, otvorena je e-mail adresa humana.reprodukcija@kbco.hr, kao i učinjena petominutna prezentacija o vrsti postupka te, prema riječima našeg sugovornika, cjelokupna je komunikacija s pacijenticama na najvišoj razini. Sve navedeno, tvrdi dr. Šijanović, zacijelo će pridonijeti poboljšanju kvalitete rada, koja je proteklih mjeseci, kako već pokazuju rezultati, krenula uzlaznom putanjom.

Marija MIHELIĆ
NOVA METODA LIJEČENJA TEŠKE NEPLODNOSTI U MUŠKARACA

Dr. Šijanović najavljuje nove metode liječenja teške neplodnosti u muškaraca koji nemaju sjemena.

- U suradnji sa Zavodom za urologiju, radit ćemo složenije tehnike biopsije testisa, tzv. TESE. Naš urolog-androlog dr. Ivan Ćosić proveo je edukaciju i u postupku smo izrade standardnih operativnih postupaka. Nakon izrade standardnih operativnih postupaka slijedi zamolba za odobrenje postupka Nacionalnom povjerenstvu za MPO u Ministarstvu zdravstva, nakon čega krećemo i s tom metodom - kaže dr. Šijanović.

BIOLOGINJA MARIJA DUNDOVIĆ VAŽAN DIO TIMA U ZAVODU

Nakon što je prošla edukaciju u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice i dodatno u španjolskoj Valenciji, magistra biologije Marija Dundović važan je dio tima u Zavodu.

- Naša je biologinja sada spremna na sve postupke MPO-a, a uz to, KBC Osijek dodatno je sklopio ugovor s vrsnim kliničkim embriologom, mr. sc. Dejanom Ljiljkom, voditeljem laboratorija za kliničku embriologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, koji je ujedno mentor biologinji Dundović. Time je, osim u navedene radove, uloženo i u ljudske resurse, što nam je posebno drago - naglasio je dr. Šijanović.

prednost

PACIJENTICE NE MORAJU ODLAZITI U DRUGE CENTRE

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike