Novosti
SRBIJA SE OSRAMOTILA U BEOGRADU

Šešelj gazio hrvatsku zastavu, Beograd bez isprike
Objavljeno 18. travnja, 2018.
Predsjednik Hrvatskog sabora prekinuo je posjet Srbiji zbog vulgarnog incidenta ratnog zločinca

Vezani članci

VELIKA ŠTETA ZA ODNOSE DVIJE DRŽAVE

Gjenero: Ispad pruzročen srpskim neprovođenjem vlastitih zakona

KOMENTAR

Agresija

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Beogradu da hrvatsko izaslanstvo nije moglo prijeći preko incidenta što ga je izazvao zastupnik u srbijanskoj skupštini i šef radikala Vojislav Šešelj, zbog čega je odlučilo prekinuti posjet Srbiji.

“Došli smo ovamo sa željom da napravimo korak u popravljanju odnosa Hrvatske i Srbije, dobro je krenulo, imali smo i dva dobra sastanka, ali se onda dogodio incident sa Šešeljom”, rekao je Jandroković novinarima ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu nakon odluke da se sa suradnicima vrati u Zagreb. Šešeljov postupak je, kaže Jandroković, “nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći”.

“Iz tog razloga odlučili smo prekinuti posjet”, rekao je Jandroković, potvrdivši da izaslanstvo nije izravno bilo svjedokom incidenta, ali da su to potvrdili i sami radikali svojim priopćenjem.

Premijerova osuda

Premijer Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem te su najoštrije osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada.

I mediji u Srbiji, inače naviknuti na svakakve bizarnosti, zgražaju se nad priopćenjem Šešeljove Srpske radikalne stranke (SRS) da je osuđeni ratni zločinac Šešelj ispred Skupštine Srbije “izgazio hrvatsku zastavu” i psovao delegaciju Hrvatskog sabora. U priopćenju se navodi kako je Šešelj oko 12 sati ušao u zgradu Skupštine Srbije, a s njim je bio i vijećnik SRS-a Filip Stojanović. “Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao poderati zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili. Pet članova osiguranja nije bilo u stanju oteti zastavu i stijeg”, navodi se u tom, kako srbijanski mediji pišu, bizarnom priopćenju.

Potom je zločinac ušao u skupštinsko predvorje, gdje se nalazilo izaslanstvo Sabora, kojemu je Šešelj “uputio niz psovki”. Šešelj im je prišao i rekao: “Sada sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, j...m vam majku ustašku svima!” priopćio je SRS. Izvjesna Vjerica Radeta iz SRS-a, čije izručenje Haag traži od Srbije zbog zastrašivanja svjedoka u slučaju Šešelj, navela je na svom Twitter profilu kako će 6. svibnja u 11 sati Srpska radikalna stranka održati “veliki narodni miting u centru Hrtkovaca, na kojem će govoriti i Šešelj”. Na reakciju hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koja je na svom Twitter profilu napisala: “Obavijestila sam Europsku komisiju o Šešeljevim prijetnjama, premda držim da je Vlada Srbije trebala prva reagirati”, spomenuta Vjerica Radeta odgovorila je u svom stilu: “Uh, al nas uplaši!”

Šešelja je 11. travnja u Haagu Prizivno vijeće MICT-a osudilo na deset godina zatvora zbog ratnog zločina i protjerivanja vojvođanskih Hrvata, a Hrtkovci su jedno od mjesta iz kojeg je protjeran najveći broj mještana hrvatske nacionalnosti.

Brnabić osudila incident

- Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i znači uvredu i za srpski narod, koji se diči tradicijom gostoprimstva – navela je predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković u svom priopćenju u povodu Šešeljova divljanja u skupštinskoj zgradi. Najoštrije je osudila “brutalni pokušaj” osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja “da ugrozi dostojanstvo Skupštine”.

Dodala je kako “incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se događaju u Beogradu bilo u Zagrebu, kao što je bio slučaj prigodom nedavnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu odlučnost Srbije da gradi i unaprjeđuje dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regiji”.

I srpska premijerka Ana Brnabić osudila je Šešeljovo ludovanje u Skupštini. “Želim ovim putem nedvosmisleno, direktno i najoštrije osuditi ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije. Pokušaj kidanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija koje se nalaze u prijateljskom posjetu našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju”, izjavila je premijerka, a beogradski dnevnik Blic Šešeljovo ponašanje naziva sramotnim te dodaje kako je zbog tog izgreda hrvatsko izaslanstvo odlučilo prekinuti posjet Beogradu.

Čak i notorni nacionalistički tabloid Kurir ponašanje osuđenog ratnog zločinca naziva skandaloznim, a Telegraf, sličnog profila, na naslovnici donosi “Zbog Šešelja hrvatska delegacija prekida posjet Srbiji”.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić izjavio je kako je izgred u Skupštini Srbije kazneno djelo.

- To je posao za javnog tužitelja i tužiteljstvo mora poduzeti sve mjere po službenoj dužnosti u okviru svoje nadležnosti, jer je evidentno kako je ovdje došlo i do povrede ugleda strane države – rekao je Bačić.

Zanimljivo je da se do sada o Šešeljovom ludovanju nije oglasio ni jedan od viđenijih srpskih dužnosnika, poput predsjendika Aleksandra Vučića, ministra vanjskih poslova Ivice Dačića ili ministra obrane Aleksandra Vulina, koji su “specijalizirani” za komentiranje prilika u Hrvatskoj.

Miroslav FLEGO/H
Srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu

Srbijanska veleposlanica u Zagrebu odbila je u srijedu primiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je srbijanski ultranacionalistički političar Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu u parlamentu u Beogradu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Notu, kojom je izražen najoštriji prosvjed zbog tog događaja, veleposlanica Mira Nikolić je odbila primiti, pa je naknadno proslijeđena srbijanskom veleposlanstvu, kažu na Zrinjevcu. U MVEP-u smatraju da se Šešelj to usudio učiniti “očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente, kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina”.

Hrvatska manjina u Srbiji strahuje od prekida suradnje

Čelnici hrvatske manjine izrazili su u srijedu žaljenje što je hrvatsko izaslanstvo moralo prekinuti dvodnevni posjet Srbiji te se nadaju da to neće ozbiljnije naštetiti ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je bio u protokolu srbijanskog izaslanstva, izjavio je da mu je žao zbog prekida. “Žalimo što je događaj, koji je bio razlogom prekida po sebi skandalozan i rijetko viđen u međudržavnim odnosima. Ujedno, vjerujemo da on neće ostaviti trajnije posljedice na međudržavne odnose”, naveo je u kratkoj izjavi.

Petir i Tomašić obratile se EK

Hrvatske europarlamentarke Marijana Petir i Ruža Tomašić uputile su pitanje Europskoj komisiji namjerava li intervenirati zbog prijetnji zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i reagirati na činjenicu da je Šešelj, koji je osuđen za ratne zločine, član srbijanske skupštine.

Grabar-Kitarović: Divljaštvo osuđenog ratnog zločinca

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osudila je incident kao “divljaštvo osuđenog ratnog zločinca”. Grabar-Kitarović smatra da je odluka Gordana Jandrokovića da se vrati u Zagreb “bio jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja”. “Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta velika Srbija”, smatra predsjednica. Pozdravila je reakciju najviših srbijanskih dužnosnika, nadajući se da incident neće pokvariti napredak u odnosima Hrvatske i Srbije “koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci”.

incident

RATNI ZLOČINAC U SRBIJANSKOJ SKUPŠTINI

Možda ste propustili...