Osijek
DERUTNE STEPENICE NA ULAZU U AMERICAN CORNER

Stepenice će se uskoro obnoviti
Objavljeno 17. travnja, 2018.

American Corner Osijek multidisciplinarna je zbirka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i nalazi se u prostorijama Kluba za mlade, do kojih vodi nekoliko derutnih stepenica. Ljubiteljica američke književnosti i umirovljena profesorica engleskog i njemačkog jezika A. K. iz Osijeka (podatci poznati redakciji) požalila se kako onamo rijetko dolazi stoga što je nesigurna prijeći upravo tih nekoliko stuba, koje, osim što su u lošem stanju, nemaju ni rukohvat.

- Obožavam čitati američku književnost, no, iskreno, u ovim godinama nije mi svejedno, pitam se hoću li pasti i slomiti se dok silazim. Pitala sam u GISKO-u što se može učiniti i rekli su da je riječ o kulturno zaštićenom objektu, zbog čega nisu moguće ikakve sanacije - kaže naša čitateljica.

Međutim, to je tek djelomično točno. Kako doznajemo od ravnateljice GISKO-a Dubravke Pađen Farkaš, postavljanje rukohvata zahtijeva prethodno ishođenje određenih suglasnosti, no one nisu potrebne i za popravak stuba.

- Napravit ćemo sve što možemo oko obnove stepenica kako bi naši posjetitelji bili sigurniji. No upravo sam na sastanku s Ivanom Sudić, pročelnicom Konzervatorskog odjela u Osijeku za područje Osječko-baranjske županije, koja mi potvrđuje da za sada ništa od rukohvata upravo zato što je riječ o kulturno zaštićenom objektu. Najprije moramo ishoditi uvjete za to – poručila je Pađen Farkaš. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike