Regija
RESTORAN VINARIJA JOSIĆ

Fajferice i na panonskom meniju
Objavljeno 14. travnja, 2018.

ZMAJEVAC

Restoran vinarija Josić među prvim je slavonsko-baranjskim restoranima u čijoj su ponudi delicije od svježeg mesa crne slavonske svinje - fajferice. Stoga su organizirali prezentaciju i predstavljanje najnovije ponude jela, a na meniju su se našle rolice od vučenog tijesta s mljevenom svinjskom plećkom, začinjenom začinima i mladim lukom na salati od zelja začinjenog kiselim vrhnjem i pikantnim umakom, potom hrskava pečena carska kocka (carsko meso) s poširanom blitvom i slatkokiselim umakom, svinjski kotlet u umaku od senfa i luka, poslužen s pire-krumpirom i porilukom te sporo pečeni svinjski vrat s češnjakom i medom, poslužen s rižom i satarašem. Jela je spravljao chef Christian Misirača, jedan od vodećih hrvatskih kuhara u poznavanju pripreme jela od mesa crne slavonske svinje, i kuharski tim Restorana vinarije Josić. Osim Damira Josića, vlasnika restorana, zaslužan za novu ponudu je i suorganizator prezentacije, Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, odnosno dopredsjednik udruge Dubravko Mikić.

- Na neki način mi je žao što su Slavonija i Baranja zaobiđene što se ponude svježeg mesa crne slavonske svinje tiče. Pokušaja je bilo, ali je za sada naše tržište Zagreb i jadranska obala. Uspjeli smo pronaći Damira Josića koji je pokazao interes i na obostrano zadovoljstvo proširio ponudu tim mesom - kaže Mikić, naglašavajući kako Udruga ima 130 članova iz cijele Hrvatske koji posjeduju 1000 umatičenih krmača.

Krenuli su iz Slavonije, ali su vidjeli da se moraju proširiti na cijelu državu. Postali su krovna udruga, bave se uzgojem i selekcijskim radom, a želja im je da svi članovi imaju svoj standard i zajednički nastupe na tržištu. Upravo zajednički nastup velik im je problem. Mikić, naime, tvrdi kako za osnivanje proizvodne organizacije, koja bi mogla povlačiti sredstva iz raznih domaćih i EU fondova, moraju imati najmanje 4000 tovljenika za prodaju, što je poprilično velika brojka.

Dok su se u kuhinji pripremale spomenute delicije, Vlado Rešetar je vani pekao čvarke, dakako, od masti crne slavonske svinje. Prezentaciji i degustaciji nazočio je i poznati hrvatski gastronomad Rene Bakalović, koji nije skrivao zadovoljstvo ukusnim delicijama i, dakako, Josićevim vinima. Ivica Getto

Meso fajferice preporučuje se svima

Crna slavonska svinja ima visok sadržaj intramuskularne masti, koja je zdrava i preporučuje se svim osobama, posebice onima koje se bave tjelesnim aktivnostima radi povećanja mase. Meso pak ima velik utjecaj u provođenju dijete zbog visokog glikemijskog indeksa spomenutih masti. Meso je, inače, tamnije i crvenije od mesa običnih svinja budući da su hranjene isključivo prirodnom hranom. Nakon termičke obrade, znatno je sočnije od mesa bijelih svinja. Pasmina fajferica nastala je u drugoj polovini 19. stoljeća na pustari Orlovnjak kod Osijeka, gdje je grof Pfeifer križao nazimice lasaste mangulice i neraste pasmine berkšir, a onda je najbolje žensko potomstvo svakih 10 godina pario s nerastima američke pasmine poland kina. To je takozvana prijelazna ili kombinirana pasmina svinja, koja se uzgaja radi proizvodnje mesa i masti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike