Novosti
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Šešelju 10 godina, osuđen i za zločin u Hrtkovcima
Objavljeno 11. travnja, 2018.
Vođa srpskih radikala, koji danas ne prelazi izborni prag, neće u zatvor

Vezani članci

OSTAJE NA SLOBODI ILI...

U srijedu drugostupanjska presuda Šešelju

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove donijelo je drugostupanjsku, pravomoćnu presudu kojom je Vojislav Šešelj proglašen krivim i osuđen na deset godina, čime je ispravljena pogreška vijeća pod predsjedanjem suca Jean-Claudea Antoanettija, koji je u ožujku 2016. prvostupanjskom odlukom Šešelja oslobodio po svim točkama optužnice. No, Šešelj može mirno spavati, kako je rekao uoči presude, neće morati u zatvor sve i da hoće, jer mu je u kaznu uračunano gotovo 12 godina koje je proveo u pritvoru. Time je preinačena prvostupanjska odluka kojom je 2016. vođa srpskih radikala oslobođen od svih optužbi Haaškog tužiteljstva.

Žalbeno vijeće ukinulo je oslobađajuću presudu za točke optužnice koje se odnose na poticanje progona, deportacije, prisilno premještanje Hrvata iz sela Hrtkovci u Vojvodini, na sjeveru Srbije 1992. kao i zločine protiv čovječnosti. Šešelj je prvi Srbin koji je osuđen i za ratni zločin počinjen na tlu Srbije.

“Vijeće je pogriješilo”

Srpski neovisni portal Insajder podjeća kako je Šešelj na mitingu radikala 6. svibnja 1992. pročitao popis od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su se odmah morali iseliti iz svojih kuća, i to se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živjelo 80 posto Srba. Snimka s tog mitinga bila je jedan od dokaza koje je tužiteljstvo izvodilo u Haagu.

Prema mišljenju predsjednika Žalbenog vijeća Theodora Merona, Pretresno vijeće pogriješilo je kada nije proglasilo Šešelja odgovornim za kaznena djela na osnovi njegova govora jer Šešeljeve izjave u kojima se koriste pogrdni epiteti huškačke su prirode, pa Žalbeno vijeće drži kako je “Pretresno vijeće pogriješilo jer su huškačke izjave mogle navesti druge da počine zločine”. Također je zaključilo da Raspravno vijeće nije moglo zaključiti kako nije bilo rasprostranjenog ili sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH jer “ni jedan razuman presuditelj ne bi mogao zaključiti da nije bilo takvog napada”.

- Optužba nije dokazala da je Pretresno vijeće pogrešno ocijenilo kako nije postojao udruženi zločinački pothvat. Žalbeno vijeće odbacuje argumentaciju optužbe za koju se Šešelj tereti za udruživanje u zločinački pothvat – rekao je sudac Meron. Svi srpski mediji donose vijest o proglašenju Šešelja krivim i presudi od deset godina zatvora, ali gotovo svi već u naslovu naznačavaju kako je “kaznu već odslužio”.

Kada je u ožujku 2016. Tribunal u Haagu objavio prvostupanjsku presudu kojom je oslobođen prema svih devet točaka optužnice - tri se odnose na progon, deportaciju i nehumana djela, a šest točaka na ubojstvo, mučenje, bezobzirno razaranje sela, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne i privatne imovine, što je za Tužiteljstvo bila “zapanjujuća odluka”, Vojislav Šešelj je u svom bahatom stilu objavio “pobjedu nad Haaškim tribunalom”.

Misteriozna bolest

I sada, uoči objave drugostupanjske presude, najavio je kako će čitanje presude prespavati jer oko 14 sati redovito ide na popodnevni počinak i nema namjeru zbog Haaga mijenjati svoje navike, a i “ne zanima me što će reći jer ja sam s njima završio” te da je “potpuno hladnokrvan”. Tek je najavio mogućnost kako će, “možda, pročitati odluku”. I dan prije drugostupanjske pravomoćne presude “mantrao” je kako su mu uskraćena prava iz Europske konvencije o ljudskim pravima, i to pravo na nepristrasno suđenje i pravo na suđenje u razumnom roku, tražit će odštetu od 14 milijuna eura i dragovoljno neće u Haag, već će “morati da me nose na aerodrom”.

Šešelj se tijekom postupka pred Tribunalom branio sam, bez odvjetnika, pa je u sudnici bilo i više nesvakidašnjih scena za Haaški tribunal - svađa oko vještaka, nerazumijevanja hrvatske riječi “točka” i “uniformi sudaca koje podsjećaju na rimokatoličku inkviziciju”.

Početkom rujna 2014. Šešelj je pušten na privremenu slobodu do izricanja presude zbog, kako je navedeno, humanitarnih razloga jer mu se nekoliko tjedana prije, tobože, pogoršalo zdravstveno stanje kada su mu dijagnosticirane metastaze raka ne jetri, koje su se, čudo Božje, odmah povukle kada je kročio u beogradsku zračnu luku.

Miroslav FLEGO
“Puštanje na slobodu loš je potez i pogreška pravosuđa u Hagu”

Komentirajući činjenicu da je Međunarodni sud u Haagu pustio na slobodu Vojislava Šešelja prije izricanja pravomoćne presude, Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika, naveo je kako je riječ o još jednom apsurdu. “Godinama govorimo da je to politički sud koji mora osuditi malo od ovih, malo od onih, a stvarne krivce - vrh JNA i vodstvo Srbije - ne dira nitko. Puštanje na slobodu čovjeka čije su postrojbe vršile zločine po Hrvatskoj i BiH pogreška je i loš potez pravosuđa u Hagu”, rekao je Tomislav Josić.D.K.

U BiH očekivali drastičniju kaznu

Presuda Šešelju u Bosni i Hercegovini dočekana je kao zakasnjela, ali ipak važna satisfakcija žrtvama njegova djelovanja koje je uključivalo poticanje na nacionalnu mržnju i progone nesrpskog stanovništva u toj zemlji. Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koji je izricanje presude pratio u Srebrenici, kazao je kao je nepravda sada djelomice ispravljena jer je Šešelj ipak proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti, iako drži kako je presuda morala obuhvatiti više počinjenih zločina. "Nismo zadovoljni dužinom kazne zatvora, no ni jedna kazna ne može vratiti ubijene", kazao je Mešković u izjavi za televiziju N1. No, predsjednica udruge "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić bila je među onima koji su duboko razočarani presudom Šešelju jer su očekivali da će ona biti drastičnija. Ona je novinarima kazala kako je presuda MICT-a zapravo "sramotna" i još jedna u nizu sličnih što ih je izrekao ICTY.H

Još jedna nelogičnost suda

Za vukovarskog odvjetnika i čovjeka koji zagovara suživot Hrvata i Srba i koji se zauzima za dostojan život i ostanak Srba u Hrvatskoj poštujući hrvatske zakone, Jovana Ajdukovića, pravomoćna presuda Šešelju nije iznenađenje i “šlag je na tortu lošeg i nekompetentnog suda u Haagu”.

- Ovo je još jedna od nelogičnosti Haaškog tribunala. Izrekli su kompromisnu presudu koja odgovara i jednima i drugima - i vuk sit i ovce na broju, što bi rekao naš narod. Prva presuda odgovarala je činjeničnom stanju u predmetu i ona nije mogla biti drukčija. Mislio sam da će dobiti 12 godina, koliko je i proveo u pritvoru. Iskreno mislim da nam se prodaje magla jer Šešelj nije naš problem, naš problem je odlazak mladih iz zemlje, nezaposlenost, teške socijalne prilike. Šešelj je dio prošlosti, naše i njihove tamo u Srbiji, jer on čak ni u Srbiji nije relevantan politički čimbenik, na posljednjim izborima nije ni prag prešao – kaže Jovan Ajduković.

Možda ste propustili...