Regija
HORN GLASS INDUSTRIES POŽEGA

Projektiraju tvornice stakla za cijeli svijet
Objavljeno 11. travnja, 2018.

POŽEGA

Gotovo nezamijećeno prošle je godine u Orljavskoj ulici osvanula svjetleća reklama na pročelju poslovnog prostora s natpisom Horn. Malo tko je znao da je riječ o mladom timu stručnjaka, sedam visoko obrazovanih ljudi, koji je dio europske korporacije Horn Glass Industries sa sjedištem u Njemačkoj. Tvrtka Horn Glass Slavonije d.o.o. bavi se projektiranjem novih tvornica stakla, kako ravnog stakla svih vrsta tako i staklenih boca za industriju pića i hrane. Tim čine inženjeri građevinarstva, strojarski inženjeri i projektanti koji su se nakon završenih fakulteta usavršavali u sklopu kompanije te sada rade na najvećim projektima novih tvornica stakla u cijelom svijetu.

Turkmenistan

- Prije tri mjeseca završili smo novu tvornicu stakla u Turkmenistanu, u vrijednosti od 100 milijuna eura, a sada je u probnoj proizvodnji, kojom upravljaju proizvodni inženjeri naše tvrtke Horn i obučavaju lokalni kadar. Trenutno izrađujemo projekte za novu tvornicu stakla u Azerbajdžanu. Pripremamo projekte i za dvije tvornice stakla u Kini, jednu u Meksiku – rekao je Alen Vidaković, glass furnance design enginner. Zajedno s Nikolinom Bošnjak radi na projektiranju staklarskih peći. Njezina su specijalnost šamotne obloge peći, a Alenova procesni dio rada staklarskih peći, koje su srce svih staklarskih tvornica.

Alen Vidaković prikazao nam je i kratki film o radu tvornice u Turkmenistanu, koja je u samoj pustinji jer se odmah ispod površinskog pijeska nalaze ogromne količine kvarcnog pijeska za proizvodnju stakla. Tvornica je tako uz eksploatacijsko polje i nema velikih troškova dovoza sirovina. Za ilustraciju, uz građevinske radove i silne tone betona koji je ugrađen na mjestu gradnje, opremu za tvornicu, staklarske peći i linije strojeva iz Njemačke prevezlo je 720 tegljača.

Robotizacija

Cijeli je proces robotiziran, ljudski je rad sveden na upravljanje strojevima i kompjuterima. Samo linija od staklarskih peći do robota koji reže staklo u velike kvadratne plohe duga je 800 metara. Na kraju robotske ruke tovare staklene plohe u uspravnom položaju na viličare za utovar u transportne kamione. Danas ta tvornica dnevno proizvodi 250 tona ravnog stakla i 150 tona raznih staklenih boca, a plan je postići proizvodnju od 600 tona stakla dnevno.

- Ova je tvrtka konzorcij jedne velike njemačke tvrtke, ali je na prijedlog našeg čovjeka, direktora Predraga Zebe, ovdje otvorila svoju poslovnicu, projektantski ured. To je dokaz da tko želi, može stvoriti radno mjesto sebi, drugima i uspješno privređivati, kao ovdje iz Požege za cijeli svijet. Sposobnosti i znanjem, ovim projektima, novim tehnologijama koje odavde idu u cijeli svijet pokazujete i drugima da u Hrvatskoj ima pameti i sposobnosti. Naša županija je inače poznata u povijesti, a i danas, po staklarstvu, od Požege, Zvečeva do Lipika, pa ćemo svakako iskoristiti prisutnost ove tvrtke da tu djelatnost proširimo. U planu je na području Lipika graditi novu tvornicu stakla, za koju je u suradnji s Gradom Lipikom već osigurano zemljište. Taj bi projekt trebao osigurati stotine novih radnih mjesta, bitnih za pakračko-lipički kraj - istaknuo je župan Tomašević.

AGM Kruna

U planu je na području Lipika graditi novu tvornicu stakla, kazao je župan Alojz Tomašević

Natječaj za dodatne zaposlenike

Direktor Predrag Zeba ističe da su spremni primiti još novih inženjera strojarstva, građevinaca i arhitekata, čak su otvorili i natječaj, ali zasad se nitko nije javio. Za takvim je kadrom velika potražnja, a mnogo mladih tih specijalnosti otišlo je u Europu. Kaže da su primanja odlična, kao i uvjeti timskog rada.

Prije tri mjeseca završili su tvornicu stakla u Turkmenistanu, vrijednu 100 milijuna eura

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike