Osijek
JESU LI SVE NADLEŽNE SLUŽBE POSTUPILE PRAVILNO U SLUČAJU TROVANJA DJECE NA OSJEČKOJ COPACABANI?

Jalžetić: Samo četiri spasioca za cijelu Copacabanu su premalo
Objavljeno 30. srpnja, 2005.
Spasioci nisu odbili pomoći djeci već su mališane koja su bila otrovana klorom odveli medicinskoj sestri te nazvali Hitnu pomoć, rekao nam je jučer Tihomir Jalžetić, predsjednik Društva za podvodne aktivnosti “Mursa” čiji članovi rade u rekreacijskom centru “Copacabana”.
Kako pojašnjava Jalžetić, u trenutku kada je klor ušao u vodu dječjeg bazena u vodi je bilo gotovo 300 djece i roditelja. Spasioci u prvom trenutku nisu znali što se događa, no nakon objašnjenja roditelja, prvom se spasiocu pridružio i drugi te zamolio kupače da iziđu iz bazena.
- Nekolicina je roditelja poslušala naše spasioce, ali velika se većina, ipak, nastavila kupati kao da se ništa ne događa, kaže Jalžetić.
Inače spasilačka ekipa koja nadgleda sigurnost Kopike ima samo četiri spasioca koji svakog dana od 11 do 19 sati paze na sigurnost Osječana željnih osvježenja na najvećem osječkom kupalištu. Prema Jalžetićevim riječima, četiri spasitelja su malo za kupalište te veličine, a normalno obavljanje posla spasiteljima dodatno otežava činjenica kako se uz spasiteljskim bave i redarskim poslom.

STOTINE INTERVENCIJA DNEVNO
- Dnevno imamo stotine intervencija, a većina je njih posljedica loše kulture kupača, dodaje naš sugovornik.
Vlado Markotić, voditelj održavanja “Copacabane”, govori kako su zaista zadovoljni radom spasilačke službe te da su “dečki” u srijedu zaista brzo regirali.
- Na Copacabni dnevno zaista zna biti veliki broj kupača, a moja je osobna procjena da su četiri čovjeka nedovoljna za toliko kupalište, ali, kao i uvijek, novčana sredstva su problem, kaže Markotić.
O trovanju klorom on govori kako je trenutna procjena zaposlenika Copacabane bila da se ne radi o tolikoj opasnosti jer se klor pojavio samo na jednom dijelu bazena.
- Ne bi ni došlo do trovanja klorom da se nije radilo o dječjem bazenu koji je izuzetno plitak, kaže voditelj održavanja “Copacabane”.

POLICIJA ISPITALA ZAPOSLENIKE KOPIKE
Tragom cijelog slučaja došli smo i do službe Hitne medicinske pomoći koja je, kako svjedoče roditelji, ali i spasilačka služba, zbog intervencije na drugim lokacijama odbila odvesti otrovanu djecu u Hitnu pomoć.
- U trenutku kada su roditelji nazvali Hitnu pomoć dvije su nam ekipe bile na terenu i to jedna u Ružinoj ulici, a druga u Pejačevićevoj te je dispečer procijenio kako su ova dva slučaja intervencije teža nego trovanje na Copacabni, kaže dr. Berislav Pašalić, ravnatelj Hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije. Za naknadno preslušavanje razgovora između dispečera i roditelja nema potrebe, pojašnjava on, jer je službena osoba napravila procjenu da bi ekipama Hitne pomoći trebalo mnogo više vremena da interveniraju dok su roditelji relativno brzo dovezli djecu kod dežurnog liječnika.
Tako se, čini se, priča o nedostatku osoblja ponavlja.
- Za područje Osijeka nam nedostaje jedna i po ekipa Hitne medicinske pomoći, a u konstatnom smo deficitu s liječnicima, kaže Pašalić.
Ilustracije radi, osječka Hitna pomoć mjesečno obavi 1.500 pregleda što je 50 pregleda dnevno, od kojih samo 30 posto zaista i spada pod nadležnost Hitne medicinske pomoći.
Od Branka Horvatina, načelnika Operatvno-komunikacijskog centra Policijske uprave osječko-baranjske, doznajemo da je policija jučer obavila razgovore sa zaposlenicima i spasiocima na Copacabani, ali nam više podataka o tome zasad ne može dati.

Autor: Aleksandar KRISTEK


Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike