Mozaik
VEČERAS DODJELA PORINA

Brojni Slavonci na 25. dodjeli
Objavljeno 23. ožujka, 2018.
Osim Mije Dimšić, koja ima devet nominacija, u igri za nagrade su i Fluentes te tamburaški sastavi Kas, Dike i Šokci

Kako bi sve bilo spremno za dodjelu Glazbene nagrade Porin, u Spaladium Areni sve je spremno. Postavljena je raskošna pozornica na kojoj će danas, 23. ožujka, biti dodijeljene nagrade i to jubilarni, 25. put.

Na završnoj svečanosti nastupit će i neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene. Dodjela se četvrti put održava u Splitu i treći put u Spaladium Areni. Završna će se svečanost moći pogledati i poslušati u izravnom prijenosu na Prvome programu Hrvatske televizije te na Drugome programu Hrvatskoga radija s početkom u 20.05 sati. Voditelji ovogodišnjeg Porina uigrani su voditeljski par Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

Na dodjeli će biti proglašeni dobitnici u 35 kategorija. Statuu, ovisno o kategoriji, osvajaju oni koji su dobili najviše glasova struke. Porinovi glasači favorite su birali u dva kruga glasanja. Redatelj Porina je kazališni i filmski redatelj Mario Kovač, a za scenografiju je zaslužan Miroslav Hrg. Zbog veličanstvene scenografije Porin je zamišljen kao zabavno događanje i glazbeno-scenski spektakl gdje će se zajednički dobro provesti i publika i glazbenici.

Na završnoj večeri nastupit će neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene: Boris Štok, Chui, Detour, Fluentes, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Josipa Lisac, klape (Dišpet, Sinj, Bunari...), Massimo, Mayales, Mia Dimšić, Mile Kekin, izvođači iz mjuzikla Naša bila štorija (Goran Karan, Giuliano), Natali Dizdar, Nina Badrić, Papandopulo kvartet, Parni Valjak, Pavao Mašić, Psihomodo pop, Tamburaški sastav Dike, Tamburaški sastav Šokci, Tony Cetinski i Željko Bebek. Prestižne statue nagrađenima uručit će mnoge osobe iz javnog i društvenog života čija imena se još drže u tajnosti.

Ove godine na Porin je pristiglo 1645 prijava, a povećanje prijava zabilježeno je u broju nakladnika, albuma, snimki, a samim time i glasačkih kategorija, što samo potvrđuje da je Porin i dalje najvažniji događaj hrvatske glazbene scene. U prvom krugu glasovanja više od 1000 Porinovih glasača biralo je favorite u 35 kategorija. Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine za koju je prijavljeno 217 skladbi, no velik je interes bio i za kategoriju Album godine za koju su bila prijavljena 73 albuma, dok je 55 izvođača konkuriralo za novog izvođača godine. Prema glasovima struke najviše nominacija, njih devet, osvojili su Mia Dimšić i njeni suradnici. Mijin album “Život nije siv” konkurira za Album godine, također i u kategoriji Najbolji album pop-glazbe, dok je pjesma “Bezimeni” sa spomenutog albuma nominirana za Pjesmu godine. Album “Život nije siv” osvojio je nominacije i u kategorijama za najbolju produkciju i najbolju snimku, a naslovnica albuma konkurira za najbolje likovno oblikovanje. Album “Božićno jutro” nominiran je za najbolji album popularno duhovne glazbe. Mia Dimšić također konkurira za najbolju žensku vokalnu izvedbu s pjesmom “Sunce, oblak, vjetar”, koja je nominirana i za najbolji aranžman.

Tanja KVORKA
MIA ĆE NOSITI HALJINU LUKABU

Naša uspješna pjevačica, koja bi na dodjeli Porina kući mogla otići s čak devet kipića, ispričala nam je kako je već odabrala što će odjenuti. Naime, na dodjeli u Splitu nosit će haljinu poznate osječke modne marke Lukabu, dizajnerice Marine Jurant, koja će joj posuditi i cipele.

OVE GODINE CRNI PORIN

Ivica Propadalo, autor statue Porina, objavio je dan prije dodjele na svojem Facebook profilu fotografiju na kojoj on i supruga Dragana pokazuju nagradu. “Što se nas tiče Porin može početi. Statua je nastala prije točno 25 godina i to je prva skulptura koju sam ikad napravio. Ove godine je ponovno crni kristal s prozirnim pjeskarenim dijelovima”, napisao je Propadalo.

9

nominacija imaju Osječanka Mia Dimšić i njezini suradnici

Najčitanije iz rubrike