Mozaik
GAZDE - ZAGREBAČKI TAMBURAŠI IMAJU VELIKI JUBILEJ

Naš bend broji 25 godina rada, 10 albuma, više od 2300 koncerata i ukupno 16 djece
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Popularni tamburaši sa zagrebačkog Markuševca Gazde, prošle su godine službeno proslavili 25 sjajnih godina svoga postojanja i rada. Iza njih je deset studijskih albuma, niz vrhunskih koncerata i nastupa diljem svijeta i svuda su oduševljavali nazočne, a što je najvažnije - u istom, originalnom sastavu.

Gazde i dalje ne posustaju, dapače, rade punom parom, sviraju i nastupaju, a u pripremi je i novi, 11. studijski album. Pjevača sastava Marka Bujanovića uhvatili smo u stanci snimanja novih pjesama te saznali što možemo očekivati od Gazda u bliskoj budućnosti, kako gledaju na proteklih 25 godina.

Što reći danas nakon ovih briljantnih 25 iza vas?

- Zapravo, 25. rođendan, ili bolje rečeno 25. obljetnica od kada nastupamo pod imenom Gazde, pada na 16. travnja ove godine. Svirali smo i prije tog datuma (16. travnja 1993.), ali pod nekim drugim imenima (Šimunčani, Neki novi klinci), ali naša ozbiljnija karijera počinje kada smo promijenili ime u Gazde. Tada su počele nastajati naše prve vlastite snimke, suradnje s diskografima, autorima, festivali i koncerti. Zapravo naša sviračka karijera počela je u ranoj životnoj dobi – već od neke 15. godine života počeli smo svirati kao band po feštama, zabavama ili rođendanima. Tambure smo počeli svirati još u 3. razredu osnovne škole u školskom orkestru u Markuševcu, a s obzirom na to da smo svi ista generacija (1974.), poznajemo se zapravo cijeli život. Danas, kad smo zagazili već u četrdesete godine života, i već smo roditelji 16-ero djece, još nam kažu da smo neozbiljni po mnogim pitanjima. U bendu vlada jedna dobra vibra, jer se međusobno poznajemo predobro i nismo mijenjali članove. Nije moguće sažeti sve detalje i sve događaje u nekoliko rečenica, ali ukratko mogu navesti da smo do sada snimili oko 150 pjesama, izdali deset studijskih albuma, nekoliko “best of” kolekcija i nekoliko live izdanja s koncerata, a održali smo ih više od 2300, koliko smo vodili neku našu evidenciju, i to diljem svijeta. Srećom, među svim tim pjesmama ima i nešto velikih hitova po kojima nas ljudi prepoznaju i koje ćemo sigurno svirati po koncertima do kraja naše karijere.

Gazde su oduvijek imali poseban tamburaški štih s dozom rock'n'rolla prema kojem ste prepoznatljivi...

- Naš zvuk se zapravo mijenjao tijekom karijere. Ispočetka smo bili po zvuku prilično blizu tamburaškom mainstreamu ili glavnom, uobičajenom zvuku. Malo-pomalo ubacivali smo sve više popa i rocka. Tada (1992.-1998.) nas je vodio naš sumještanin i prijatelj Damir Mihovec – Miki koji je, nažalost, prije dvije godine tragično preminuo u prometnoj nezgodi. Mikiju dugujemo dosta od naše karijere. On i Zdravko Šljivac naučili su nas kako svirati, pjevati, kako raditi aranžmane i kako razmišljati u glazbi. Kasnije, poslije 1998., sve smo radili sami. Otvorili smo vlastiti studio i napravili vlastitu izdavačku kuću. Mijenjali smo zvuk prema nekim našim afinitetima. Dačo i ja oduvijek smo slušali country i rock, i upravo nas dvojica najviše smo odabirali pjesme koje će se snimati i razmišljali kako će se snimati. Ubacili smo bubanj u tamburaški orkestar, prvo samo na koncerte, a kasnije i u snimke. Zapravo započeli smo jednu sasvim novu glazbenu scenu još davne 1995. Nakon desetak godina počeli su se pojavljivati i mnogi drugi tamburaški bandovi koji su se poistovjećivali s tim modernijim zvukom Gazda. Nešto kasnije i klape su napravile sličan preobražaj zvuka, i danas se to zove pop-tambura i pop-klape. Čak postoji i takva kategorija na Porinu za takve bandove. Mislim da je naš zvuk odraz toga kako razmišljamo, jer kako razmišljamo tako i sviramo. Uvijek se maksimalno trudimo izabrati dobre pjesme i da nam snimke zvuče dobro, no nekad nam uspije, a nekad i ne.

Snimate i 11 studijski album koji je najavila pjesma “Ispod svih oblaka”, izvedena na Požegi 2017.

- Naš 11. studijski CD već je uglavnom gotov. Na njemu će biti 12-ak pjesama, što već izvedenih u zadnjih par godina, što potpuno novih. Snimamo trenutačno zadnje četiri pjesme. Sve zvuči dobro, producent nam je već četiri godine Predrag Martinjak Peggi, koji inače radi sve nove stvari za Massima, Ninu Badrić, Marka Tolju i brojne druge. S njim imamo dobru suradnju, i njegov studio je blizu Markuševca pa se često družimo i radimo. Mislim da će to biti jedan fantastičan zreli CD i vjerojatno najbolji do sada. “Ispod ovih oblaka” već sad je vrlo rado slušana pjesma, iako uopće još nema spot. I nju i još neke pjesme ponovno nam je napisao Željko Krušlin Kruška. Možda nešto bude i od Antonije Šole, ali ne smijem sve otkrivati unaprijed. Dačo je napravio nekoliko dobrih pjesama, a možda i ja nešto od svojih pjesama dodam na CD.

Što vas sve očekuje u ovoj godini?

- Godinu smo počeli s odmorom, jer smo jako mnogo koncerata odradili tijekom studenoga i prosinca prošle godine i morali smo oko mjesec dana uzeti predah i napraviti plan za ovu godinu. Prva stvar je dovršiti ovaj 11. CD, jer uskoro kreću i nove koncertne obveze, a i neka festivalska pojavljivanja. Glavnina koncerata očekuje nas poslije Uskrsa pa sve do kraja ljeta, to nam je “puna sezona”. Imamo ovih dana probe, mijenjamo malo repertoar i aranžmane za nastupe uživo i mogu reći da sve zvuči dobro. Vjerujem da će naša publika uživati u novim pjesmama koje pripremamo i da će nas posjetiti na brojnom koncertima koji su dogovoreni za ovu godinu.

Vladimir GRGURIĆ

novi album

SNIMAMO ZADNJE ČETIRI PJESME

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike