Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Oštar pad dionica na domaćoj burzi
Objavljeno 20. ožujka, 2018.
Domaće tržište kapitala reagiralo je na izvješće EK kojim se Republika Hrvatska upozorila na sporu provedbu reformi

Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi prošlog su tjedna oštro pale. Domaće tržište kapitala reagiralo je na izvješće Europske komisije kojim se Republika Hrvatska upozorila na sporu provedbu reformi. Reakcija domaćeg tržišta kapitala praćena je padom cijena dionica uz povećani promet, što je signal kako bi negativan trend mogao potrajati duže vrijeme. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 75,8 milijuna kuna. Dionicama se protrgovalo 32,4 i obveznicama 43,4 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna.

Pad Crobexa

To je u prosjeku 1,3 milijuna kuna, ili 22,6 posto više po trgovinskom danu u odnosu prema tjednu prije. Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi obilježio je pad dionica uz mali promet.

Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1844 boda (pad za 0,7 posto) uz ostvarenih 5,5 milijuna kuna dnevnog prometa. U utorak je došlo do oporavka dionica i povećanja vrijednosti indeksa Crobex na 1849 bodova (rast za 0,3 posto). Dobro raspoloženje ulagača zadržalo se u srijedu kada je indeks Crobex dohvatio 1850 bodova (rast za 0,1 posto). Četvrtak je donio novi pad dionica.

Indeks Crobex u četvrtak je smanjen na 1843 boda (pad za 0,4 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1843 boda. To je 14 bodova, ili 0,8 posto manje nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex osam vrijednosnica je zabilježilo rast i deset pad cijene, dok se vrijednosnica AD Plastik zadržala na početnoj razini od 195,00 kn. Među tjednim gubitnicima najteže su pogođene dionice Dalekovod (pad za 8,0 posto) te Institut za građevinarstvo Hrvatske-IGH (pad za 7,8 posto), Končar elektroindustrija-KOEI (pad za 5,7 posto) i Arena Hospitality group (pad za 3,2 posto). Dionicama Valamar Poreč pojačano se trgovalo u utorak (1,3 milijuna kuna) i srijedu (2,7 milijuna kuna). Uprava Valamar Riivera Poreč obavijestila je javnost kako je nadzorni odbor odobrio nacrt Zajedničkog plana pripajanja društva Epic Hospitality Holding GbmH sa sjedištem u Beču i društva Valamar Riviera kao preuzimatelja. Društvo Epic vlasnik je 55.594.884 redovne dionice Valamar Riviera d.d., što čini 44,1 posto vlasničke strukture i kao pripojeno društvo prenijet će u Valamar Riviera d.d. svu svoju imovinu, prava i obveze.

Preuzimatelj će članovima društva Epic u alikvotnom dijelu njihovih udjela ustupiti 55.594.884 redovne dionice, tako da će oni postati neposredni dioničari društva Valamar Riviera d.d. Vijest o preuzimanju društva Epic pozitivno je djelovala na cijenu dionice Valamar Riviera Poreč koja je u petak dohvatila 42,10 kn (tjedni rast za 1,0 posto).

Rast dionice HT-a

Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u četvrtak (2,1 milijun kuna) i petak (2,2 milijuna kuna) nakon što je uprava društva objavila poziv za glavnu skupštinu koja će se održati 24. travnja ove godine. Dioničari glavne skupštine HT-a odlučivat će o isplati 6,00 kn dividende iz poslovanja za prošlu godinu Vijest o visini dividende podigla je krajem tjedna cijenu dionice HT-a koja je u petak dohvatila 165,50 kn. To je 3,00 kn, ili 1,8 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Atlantic grupe najviše se trgovalo u utorak (1,9 milijuna kuna). Cijena dionice Atlantik grupa u petak je dohvatila 970,00 kuna ostvarivši tjedni rast za 1,0 posto. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,1 milijuna kuna tjednog prometa uz povećanje cijene na 435,00 kn (tjedni rast za 0,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 1,0 milijun kuna tjednog prometa, a cijena je dohvatila 498,00 kn (tjedni rast za 0,4 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 112,13 indeksnih bodova (rast za 0,06 posto). Odbor za indekse Zagrebačke burze donio je odluku o reviziji indeksa Crobex. Zbog malog prometa i nedovoljnog broja trgovinskih dana iz sastava indeksa Crobex ispada Luka Ploče, a ulaze dionice Maistra, Luka Rijeka, Brodogradilište Viktor Lenac i Jadroplov. Nakon revizije sastav indeksa Crobex činit će 22 dionice. Izračun vrijednosti indeksa Crobex s novom strukturom počinje se primjenjivati od 19. ožujka ove godine. Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, pratite vijesti s tržišta kapitala, ono je stegnuto jer fond menadžeri stoje sa strane i samo promatraju zbivanja. Na taj način tržište ostaje plitko i nelikvidno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike