Ekonomija
DODIJELJENE NAGRADE TOP OF THE FUNDS

Više od 247.000 građana ima udjele u novčanim fondovima
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Investicijski fondovi omogućuju širokom krugu građana štednju na tržištu kapitala
Ukupna netoimovina 108 UCITS fondova na kraju veljače 2024. iznosila je 2,4 mlrd. eura te je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine ostvaren rast od 15,5 posto. U posljednjem kvartalu 2023. godine, nakon nekoliko godina pauze, tržište je postalo bogatije za nove novčane fondove koji djeluju po novoj regulativi EU-a.

Ovi su podatci izneseni u povodu Svjetskog dana investicijskih fondova u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje su i uručene godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2023. godini, koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK prema kriterijima Grupacije.

Istaknuto je također da je prema posljednjim raspoloživim podacima u rujnu 2023. više od 247 tisuća građana imalo udjele u UCITS fondovima, a prosječno ulaganje građana iznosilo je 6589 eura. U prvih devet mjeseci 2023. broj građana koji ulažu u UCITS fondove bio je veći 5 posto u odnosu prema kraju 2022. godine.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja govorio je o aktualnim gospodarskim kretanjima u svijetu te očekivanjima u pitanju gospodarskog rasta i inflacije u EU-u i Hrvatskoj.

“Sve je više neizvjesnosti oko tempa smanjenja referentnih kamatnih stopa od strane američke središnje banke, US Federal Reserve, dok ekonomiju europodručja karakterizira vrlo spori gospodarski rast, a kineska ekonomija osjetno usporava. Hoće li se inflacija ipak spustiti unutar granice od 2 posto, također ostaje vidjeti. Geopolitičkih tema ima napretek i svi čekamo američke predsjedničke izbore prvog utorka u studenome”, rekao je Šaravanja i dodao da će za fond menadžere 2024. biti još jedna zanimljiva godina.

Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova osvrnuo se na fondovsku industriju i najvažnije aktivnosti Grupacije u protekloj godini.

“Investicijski fondovi snažno i dvojako pridonose tržištu kapitala omogućujući širokom krugu građana štednju na tržištu kapitala, sukladno osobnim sklonostima rizicima. S druge strane, ulažući tako prikupljenu imovinu u obveznice i dionice investicijski fondovi olakšavaju poslovanje i financiranje poduzećima te samoj državi. Želja nam je kroz širok spektar strategija fondova, koji su sve više orijentirani na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika te u kombinaciji s digitalnim kanalima građanima, učiniti tržište kapitala što pristupačnijim i atraktivnijim”, kazao je Krstulović.

Nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Raiffeisen Classic, koju je ispred Raiffeisen Investa preuzela predsjednica Uprave Vesna Tomljenović Čičak. Allianz Short Term Bond najbolji je kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a Allianz Portfolio i u 2023. godini je najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom. Nagrade je preuzela Ana Cvitan Penezić, članica Uprave Allianz Investa.

U kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Eurizon HR Equity Fond kojim upravlja Eurizon Asset Management Croatia, a nagradu je preuzeo Zoran Ilić, glavni fond menadžer. Nagradu za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, koja je pripala fondu HPB Bond Plus, Zvonimiru Mariću, predsjedniku Uprave HPB Investa, uručila je Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav.

U kategoriji najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je fond ZB Future 2040 društva ZB Invest. Nagradu je preuzeo Zoran Pavlic, voditelj equitya.

Zdenka Rupčić
Povećanje financijske pismenosti u društvu
Eurizon Asset Management Croatia proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u 2023., a priznanje je uručenu Marinu Hrešiću, predsjedniku Uprave. Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja, na dan kada je rođen Abraham van Ketwich koji je prije 250 godina osnovao prvi investicijskih fond u svijetu pod nazivom “Zajednica je snaga” i time postavio temelje fondovske industrije. U Hrvatskoj se ova manifestacija obilježava od 2015. godine kroz različite edukativno-informativne aktivnosti u organizaciji HGK i Udruženja, s ciljem približavanja investicijskih fondova građanima i povećanja financijske pismenosti u društvu.

Možda ste propustili...

OPORAVAK PROIZVODNOG I USLUŽNOG SEKTORA

Britanija izišla iz recesije u prvom tromjesečju

KASNI NOVAC I ZA EKOSHEME

HPK traži isplatu svih poljopotpora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana