Novosti
ZABRANA PRODAJE?

Maloljetnici miješaju energetska pića i alkohol
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Unatoč iskazanoj potpori inicijativi europarlamentarke Biljane Borzan, Ministarstvo zdravstva trenutačno ne planira uvesti zabranu prodaje energetskih pića djeci. Sažetak je to odgovora na pitanje saborskog zastupnika Željka Jovanovića. Ministar smatra kako trenutačno ne postoji dovoljno konkretnih podataka na temelju kojih bi se u Hrvatskoj uvela takva mjera.

- Ministar Kujundžić nedavno je izjavio kako “visokoenergetska pića jesu jedan od zdravstvenih problema s kojima se treba zajednički nositi, bez obzira na stranačku pripadnost”. Što se promijenilo u međuvremenu? Legitimno je pravo proizvođača energetskih napitaka da lobiraju, nije za očekivati da će stajati prekriženih ruku. Uostalom, to su mi i najavili. Ipak, nadam se da će se ministar u ovom slučaju postaviti prije svega kao liječnik- kazala je Borzan.

Borzan i Jovanović na konferenciji za novinare podržali su provođenje istraživanja, no i izrazili bojazan da se radi o odugovlačenju i prebacivanju loptice sa strane resornog ministra.

- Podatci koje imamo za Hrvatsku zabrinjavajući su i sasvim dovoljni da se na temelju njih poduzmu mjere. Znamo da čak 86 posto hrvatskih šesnaestogodišnjaka konzumira energetska pića. Još više zabrinjava podatak da je čak 47 posto njih energetska pića miješalo s alkoholom! Nema prostora za odugovlačenje - smatra Borzan.V.T.

HIPERTENZIJA, ARITMIJA, GLAVOBOLJA...

SDP-ovi liječnici nabrojili su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istaknuli su da su šanse za nuspojave veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci. Upravo zato je saborski zastupnik, dr. Siniša Varga predložio izmjene zakona o trgovini i ugostiteljskoj djelatnosti kojima bi se to reguliralo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike