Regija
ZASJEDAO STOŽER CIVILNE ZAŠTITE VSŽ-A

Vrh vodenog vala u ponedjeljak
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

VINKOVCI

Na jučerašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije razmatrano je izvješće o visini vodostaja rijeke Save te izvješće o stanju na zaštitnim vodnim građevinama sektora D, branjenog područja 1., Mali sliv “Biđ Bosut”. Voditelj obrane od poplave Josip Kuterovac istaknuo je kako će veći dio visokog vodenog vala, koji se spušta iz uzvodnog dijela rijeke Save, rasteretiti retencije.

- Rijeka Sava na našem branjenom području trenutno je +790 cm i u tijeku je provedba pripremnog stanja obrane od poplave. Vodočuvari kontinuirano obilaze teren, oštećenja na nasipu nema i sustav obrane od poplave je stabilan. Općenito možemo reći da je nasip u dobrom stanju, na kritičnim je lokacijama saniran i moderniziran - kazao je Kuterovac.

Prognozirani vrh vodenog vala rijeke Save na području županjske Posavine, prema trenutno dostupnim podacima, trebao bi stići u ponedjeljak, 19. ožujka, u jutarnjim satima, kada bi vodostaj trebao iznositi oko +900 cm, što bi podrazumijevalo provođenje redovnih mjera obrane od poplave. Što se tiče bosanskih rijeka (Vrbas, Bosna, Una i Sana), stanje je stabilno i vodostaji su u opadanju. Rijeka Bosut nalazi se u granicama održivog vodostaja.

Predsjednik Stožera, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, naveo je kako je zadovoljan izvješćem Hrvatskih voda, situacija se prati kontinuirano i ozbiljno, što je za svaku pohvalu. Načelnik Stožera Zdravko Kelić izrazio je zadovoljstvo i naveo je kako su pripremne radnje odrađene dobro i na vrijeme. M. Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike