Mozaik
LUDI AMERIČKI ZAKONI

Ako parkirate slona, to morate platiti kao i za automobil
Objavljeno 14. ožujka, 2018.
Popis odredbi koje još uvijek stoje u zakonima SAD-a uistinu je bizaran i osobe koje ih čitaju tjera na zarazan smijeh

Zbog Donalda Trumpa i njegovih izjava, koje izazivaju i smijeh i bojazan, nema medija u svijetu koji ne piše o Sjedinjenim Američkim Državama. Kada se malo prekopa po njihovim zakonima, dolazimo do zaključka da su neke odredbe uistinu bizarne, tjeraju na smijeh i čovjek uistinu želi znati tko je to pravno uobličio. I zašto pobogu?!

U saveznoj državi Alabami u crkvi nije dopušteno nositi lažne brkove koji izazivaju smijeh. U Aljasci pak ima nekoliko ludih zakona, pa se tako ne smije buditi medvjeda koji spava. Također je zabranjeno šaputati nekome na uho tijekom lova na losove, a dijete na školskom dvorištu ne smije napraviti snjegovića koji je viši od njega! U zakonu države Arizona doslovno stoji: Strogo je zabranjeno magarcu da spava u kadi! Još je luđa odredba kojom se napadnuta osoba od kriminalca može braniti isključivo oružjem kojim je napadnuta. Arizona je poznata po pustinjama gdje rastu veliki kaktusi. Onaj tko posječe tu bodljikavu biljku mogao bi u zatvor.

I Kolorado ima svojih zakonskih bisera. Tako je strogo zabranjeno posuđivanje usisavača susjedu, kao i jahanje konja ako imate temperaturu. U Floridi mnogi pak citiraju zakonsku odredbu da, ako posjedujete slona i vežete ga na parkiralištu, morate platiti isti iznos kao i za automobil. Na Havajima je pak blizancima i blizankama strogo zabranjeno raditi u istoj tvrtki.

U Kaliforniji je zabranjeno pojesti žabu koja je sudjelovala u natjecanju u skokovima. Nemojte ni pomisliti jesti naranču dok se kupate u kadi. Ako to predstavnici zakone uoče, uistinu vam prijeti zatvor. U Južnoj Dakoti radnicima sirane zabranjeno je spavanje u tvornici. Nije objašnjeno zašto. U Luizijani nije baš pametno biti kavalir. Naime, ako nekom drugom naručite pizzu a da ga prije toga niste obavijestili, kazna je 500 dolara! Unatoč protivljenju ženskih udruga, u državi Michigan i dalje je na snazi odredba da, ako suprug to ne dopusti, žene ne smiju skratiti kosu. Antižensku odredbu ima i Montana. Tamo će žena biti kažnjena ako otvori suprugovu poštu bez njegova znanja.

Maine, država na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, definitivno ne voli kockare. Prema zakonu, najviša svota koja se može legalno zaraditi kockanjem iznosi - tri dolara. Također će biti kažnjeni svi oni koji božićne ukrase ostave na borovima nakon 14. siječnja.

Vjerovali ili ne, Massachusetts, država kojoj je glavni grad Boston, i dalje na snazi ima zakonsku odredbu da gorila ne smije sjediti na stražnjem sjedalu automobila. Tinejdžerice iz Nebraske pak ne mogu samo tako otići frizeru i zatražiti trajnu frizuru. Dozvolu ne može dati ni njezina majka, to može učiniti samo država. Svojih bisera imaju i zakonodavci u Oregonu, gdje je strogo zabranjen lov na groblju!? U zatvor biste mogli u Oklahomi ako se rugate psima, a također će vas sankcionirati ako zagrizete tuđi hamburger.

Pripremio: Milan BUGARIĆ
HOĆEŠ ALKOHOL - PITAJ ŽENU!

Zvuči nevjerojatno, ali u Pensilvaniji je strogo zabranjeno zaspati na hladnjaku. U bračnoj zajednici suprug mora dobro paziti ako želi u prodavaonici kupiti alkohol. Može, ali samo uz pismenu dozvolu supruge ovjerenu u nadležnoj ustanovi. Dva se zakona ističu u Teksasu, gdje je zabranjeno prodavati - oči! Također nemojte ni pomisliti pomusti tuđu kravu, kazne su nekoliko tisuća dolara. Država Virginia strogo je zabranila škakljanje žena, kazna može biti i zatvor. U Uti pak svi moraju piti mlijeko. Oni koji to ne čine mogu biti kažnjeni!

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike