Novosti
PISMO POLITIČKOG TAJNIKA HDZ-A O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI:

Stier: Kršćanski su demokrati protiv postulata rodne teorije
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Vezani članci

HDZ NEMA JEDINSTVEN STAV O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

Plenković: Ne bojim se raskola u stranci

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier smatra kako bi bilo neodgovorno i štetno tražiti od zastupnika HDZ-a da glasuju za Istanbulsku konvenciju, jer bi to značilo istisnuti ili marginalizirati kršćansko-demokratski prostor u HDZ-u. Stier, koji je u izaslanstvu predsjednice države u Južnoj Americi, svoje je stajalište iznio u pismu predsjedniku stranke i članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

“Kršćanski demokrati u Hrvatskoj zauzimaju se za poštivanje digniteta žena i djevojčica, apsolutno su za borbu protiv nasilja, ali ne prihvaćaju postulate rodne teorije na kojima počiva Istanbulska konvencija”, poručio je Stier u pismu. U pismu podsjeća kako mu je, u nastojanju da se osnaži uloga žena u poslovnom svijetu, bivša potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding prije četiri godine predložila da zajedno objave članak o novoj direktivi EU-a o kvotama za žene u upravama trgovačkih društava koje kotiraju na burzi. “U pripremi teksta predložio sam da koristimo termine poput 'ravnopravnost spolova' umjesto formulacija 'rodnih teorija' kako bismo pozornost čitatelja usmjerili na bit problema, osnaživanje žena, a ne na raspravu o ideologiziranim konceptima. Brzo smo se oko toga dogovorili i zajedno objavili članak te kasnije branili prijedlog u Europskom parlamentu”, naveo je Stier. Nažalost, istaknuo je, takav pristup nije korišten u pisanju Istanbulske konvencije. “Uvjeren sam da bismo ne samo u Hrvatskoj, nego i u mnogim europskim državama izbjegli prijepore u društvu da je radna skupina Vijeća Europe svoj tekst temeljila na konceptima koji su prihvatljivi svima. Tada bi se svi napori usmjerili upravo na samu bit - borbu protiv nasilja nad ženama.”

“Mnogi danas kažu da ne treba zbog tih termina rodne teorije zanemariti bit Konvencije u smislu njenih pozitivnih odredbi o borbi protiv nasilja. I doista ne treba zanemariti pozitivne aspekte Konvencije. No, isto tako, zar je bilo potrebno napraviti distinkciju između spola i rodnog identiteta da bismo znali tko je žena i koga treba zaštiti od nasilja? Kome je to trebalo?”, upitao je Stier. Naravno, dodao je, ideolozi svake vrste uvijek će reći da oni zapravo zastupaju znanstvene stavove. “I marksisti su smatrali da je ukidanje privatnog vlasništva pitanje ekonomske znanosti, a ne ideologije. Prema definiciji, ideologija negira naravni poredak i želi stvoriti novu ideologiziranu realnost. A ako se činjenice ne slažu s takvim ideološkim pristupom - tim gore po činjenice.” Tako je, istaknuo je Stier, i s rodnom ideologijom. “Ona tvrdi da rodni identitet može biti različit od spolnog identiteta. Prema tome žena može biti i onaj tko je biološki muško. Ako se biološke činjenice ne slažu s 'rodnim identitetom' - tim gore po činjenice.”

Dakle, nastavio je, nije glavni prijepor u tome što se u nekom dokumentu koristi riječ “rod”, nego disocijacija “roda” od prirode, od “spola”. Te, sukladno tome, forsiranje “rodnog identiteta” kao koncepta koji ne mora korespondirati s prirodom, to jest s biološkim određenim spolom. “Problem nije ni osuđivanje određenih tradicija ili društvenih uloga koje su ponižavajuće za dignitet žena. Štoviše, dobro je, primjerice, što se ističe pravo svake žene i djevojčice na školovanje. No, problem je taj što se dignitet žena ponižava i onda kada se samu definiciju žene, kroz iskonstruirani 'rodni identitet', želi razdvojiti od bioloških činjenica, od same ljudske prirode. Problem je što se traži da se takve teorije, protivne prirodnom zakonu, uvedu i u škole”, upozorio je Stier.

Kršćanski demokrati u Hrvatskoj zauzimaju se za poštivanje digniteta žena i djevojčica, apsolutno su za borbu protiv nasilja, ali ne prihvaćaju postulate rodne teorije na kojima počiva Istanbulska konvencija. To, pak, ne znači, poručio je, da ne mogu raditi s liberalima i pobornicima drugih ideologija u zajedničkim naporima u borbi protiv nasilja nad ženama. H

BRKIĆ: ROD JE DEFINIRAN ROĐENJEM

Svoju rezervu prema Istanbulskoj konvenciji izrazio je i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. “HDZ je narodnjačka stranka, stranka desnog centra, demokršćanskih svjetonazora i HDZ mora njegovati tradicionalne vrijednosti, one koje su u našem programu i Statutu”, poručio je. Brkić je, što se tiče pitanja roda i terminologije roda, kazao da je rod definiran rođenjem i biologijom, a ne društvenim navikama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike