Zdravlje
SMANJEN RIZIK OD SRČANIH BOLESTI

Mediteranska i vegetarijanska prehrana smanjuju rizike za srčane bolesti
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu ili vegetarijanska obogaćena jajima i mliječnim proizvodima podjednako smanjuju rizike za srčane bolesti kao što su tjelesna težina i masno tkivo, pokazalo je talijansko istraživanje.

Poboljšanje zdravlja

Znanstvenici su nasumično podijelili 107 pretilih odraslih osoba u dvije skupine od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj prehrani tri mjeseca, a potom su sljedeća tri mjeseca zamijenili prehranu. Na početku istraživanja svi su ispitanici bili svejedi, što znači da su jeli i životinje i biljke.

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, no dobivali su redovite nutricionističke savjete o tome kako da smanje kalorijski unos, a predloženim jelovnicima i obrocima bio je cilj sadržavati manje kalorija.

Bez obzira na tip prehrane, sudionicima se savjetovalo da 50 - 55 posto kalorija unesu u obliku ugljikohidrata, 25 - 30 posto u obliku masnoća i 15 - 20 posto u obliku bjelančevina. Ispitanici su, bez obzira na vrstu prehrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu - oko dva kilograma, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Circulation.

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL kolesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale.

Svaka je prehrana sama po sebi rezultirala većim poboljšanjima zdravlja u smislu težine i drugih faktora rizika za srčane bolesti od tipične zapadne prehrane bogate crvenim mesom, škrobom, industrijski prerađenom hranom i zaslađenim napitcima.

Dosadašnja istraživanja nisu uspoređivala vegetarijansku i mediteransku prehranu, kaže voditelj istraživanja Francesco Sofi sa sveučilišta u Firenci i sveučilišne bolnice Careggi.“Ovo je prva studija čiji je cilj usporediti dvije prehrane u istoj skupini ispitanika koji su svejedi”, kazao je Sofi.

Loš kolesterol

“Pouka je da je vegetarijanska prehrana obogaćena jajima i mliječnim proizvodima jednostavna za pripremu i bez ikakvih pratećih zdravstvenih problema ako se priprema uz potporu stručnih nutricionista", dodaje Sofi. “To vam pomaže da smanjite neke faktore kardiovaskularnog rizika jednako dobro kao i na mediteranskoj prehrani.”

Mediteranska prehrana uobičajeno se sastoji od mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, grahorica i maslinova ulja te nemasnih izvora bjelančevina poput piletine ili ribe. Vegetarijanci također jedu voće, povrće i integralne žitarice kao i jaja i mliječne proizvode, no izbjegavaju perad, meso i ribe. U usporedbi s ranijim prehrambenim navikama ispitanici u obje skupine znatno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. Na vegetarijanskoj prehrani znatnije je smanjen LDL kolestrol, tzv. loši kolesterol, koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih žila. To je očekivano jer je izvor većine LDL-a meso, kaže Sofi.

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku prehranu također je očekivano, kaže Sofi, jer je poznato da kombinacija maslinova ulja i kompleksnih ugljikohidrata u voću i povrću koji su temelj ove prehrane smanjuje trigliceride.Hina

Najčitanije iz rubrike