Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (SORBUS AUCUPARIA L.)

Jarebika liječi artritis, čisti krv
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Jarebika potječe iz Egipta, a smatra se da je u Europu došla preko Male Azije. U narodu se lišće rabi za liječenje bolesnih koza. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena bogu Donarau. Drvo jarebike naraste do 15 metara. Tamnosiva kora najprije je glatka, a sa starenjem ispuca. Neparno perasti listovi sastavljeni su od 8 do 19 i duguljasto linearni, oštrog nazubljenog ruba dužine od 6 do 9 cm. Kad izlistaju svijetlozeleni su, a u jesen crvenkasti. Štitasti cvatovi bijelih cvjetića čine prekrasne oblike, ali imaju neugodan vonj, otkuda i naziv smrdljika. Plodovi su bobe jabučasto okruglog oblika, najprije žuti, a kasnije crveni. Omiljena su hrana pticama.

Plod je bez nekog posebnog mirisa, a kiselo oporog, trpkog i gorkog okusa. Vrijeme cvatnje traje od lipnja do srpnja.

Najčešće raste uz planinske šume nizinskog i visinskog područja. Plod se može sušiti i koristiti kao zamjena za ruski čaj, a od svježeg ploda može se pripremati marmelada, rakija, ocat i slično. Zreli plodovi jarebike sadrže šećer, fruktozu, glukozu, srbit, sorbin, sorbozu i oko 6 % saharoze, oko 2 % organskih kiselina, i to parasorbinsku i sorbinsku kiselinu, zatim vitamine C oko 98 mg, E i B2, karotina-provitamina A do 20 mg, tanin, vosak, pektin. Sjemenke sadrže manje količine glikozida, cijanovodične kiseline amigdalin koji je toksičan, a cvijet sadrži trimetilamin.

Zapadna pučka medicina rabi jarebiku za liječenje: artritisa, bolesti pluća, bubrega, gihta, groznice i grozničavih bolesti, hemoroida, krvarenja, konstipacije, promuklosti, raznih rana, fraktura i rana na životinjama, zatim za čišćenje krvi, kod nedostatka vitamina C, te kao magični prašak.

Ekstrakt od svježih plodova jarebike rabi se za otvaranje, kao jak purgativ, a u istu svrhu koriste se i zreli plodovi jarebike, a mošt i marmelada za zaustavljanje proljeva, sirup od plodova uzima se za kašalj i promuklost, kao i marmelada koja se većinom miješa s jabukom, šipkom i kruškom, marmelada od plodova jarebike liječi i jača želudac, čisti organizam, pomaže u liječenju bolesti grla i promuklosti, čisti krv, pospješuje izlučivanje kamenaca, liječi bolesti mjehura i bubrega te proljeva, suhi plodovi jarebike i šipak pripremljeni kao čaj, uz marmeladu od jarebike, djeluju na pojačano stvaranje žuči, a koriste se i za izbacivanje kamenca, marmelada i rakija od plodova jarebike, koja se pije ujutro natašte, jača želudac, od jarebike priprema se i vino koje pomaže u liječenju probavnog sustava.

Djelotvorna je u borbi s mikrobima i kod povećanog kolesterola u krvi, a sok od ploda kod tegoba želuca i crijeva, te pluća.

Ivan LESINGER
Čaj

za navedene bolesti

1 jušna žlica zdrobljenih plodova, 2 dl vode

l PRIPREMA: Kratko prokuhati plodove, poklopiti i nakon jedan sat procijediti.

l UPORABA: Piti 2-4 šalice čaja dnevno, može i zaslađenog s medom od kadulje.

Čaj od plodova pije se kod reume, s dodatkom bilja antireumatskog djelovanja, katra pluća, bolnog želuca, itd.

Osobe sa slabim želucem, s komplikacijama žuči, čira i jetre ne bi smjele uzimati jarebiku.

Parasorbinska kiselina u većim količinama djeluje štetno. Svježi plodovi jarebike blago su otrovni ako se uzimaju u većim količinama, ali se to svojstvo gubi termičkom obradom ploda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike