Zdravlje

Riba bijela, riba plava je ključ zdravlja
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Jedite meso, ali jedite prije svega ribu, jer riba u prehrani predstavlja ključ zdravlja. Morska riba bogat je izvor mineralnih soli, ponajprije joda, kalija, natrija, bakra, selena, cinka. Sve vrste ribe sadrže vitamine B skupine - B1, B2, B6 i B12 potrebne za funkcioniranje živčanog sustava. Suprotno uvriježenom mišljenju, slatkovodna riba nije nipošto manje vrijedna od morske kada je riječ o kvaliteti i okusu. Preporuča se jesti plavu ribu bar dva puta tjedno. Bogata je proteinima i mineralima, kao i ribljim uljem koje je bogato Omega-3 masnim kiselinama, koje nas čuvaju od srčanih bolesti. Riba je bogata i kalcijem, uglavnom u ljuskama, stoga je korisna u jelovniku sitna riba. Morska riba dijeli se na: sitnu plavu ribu - srdela, inćun, papalina, skuša; krupnu plavu ribu - tuna, palamida, trup; bijelu ribu - oslić, kovač, raža, trlja, list... Na gradelama su vrlo popularni i sipa, lignja i hobotnica.

Najčitanije iz rubrike