Kultura
U SUBOTU, 10. OŽUJKA, U REŽIJI HRVOJA SERŠIĆA

U Dječjem kazalištu svjetska praizvedba “Kradljivice ključeva” Marte Mekovec de Carvalho
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Najnovija premijera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića zapravo je svjetska praizvedba teksta osječke autorice Marte Mekovec de Carvalho “Kradljivica ključeva”, a planirana je za subotu, 10. ožujka, u 18 sati. Prethodit će joj pretpremijera u četvrrtak (na koju dolaze ni manje ni više nego učenici OŠ Vladimira Becića, koju je pohađala i sama autorica), ali i javna, otvorena generalna proba (u petak, u 18 sati), najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Voditeljica propagande Tatjana Grganović ponosno je podsjetila i da je ovaj tekst nagrađen 2. nagradom na Malom Maruliću 2016., a i dobio je svoju radijsku inačicu koju je režirala sama autorica ubrzo nakon toga.

I ravnatelj Ivica Lučić sretan je što se pod krovom kazališta kojemu je na čelu rađa još jedna lijepa osječka priča koju će iznjedriti isključivo osječke snage.

Ova praizveda nije prva i jedina poveznica autorice i ovoga kazališta, kao ni jednogodišnje stručno usavršavanje kao dramaturginje. Još kao srednjoškolki izvedena su joj dva teksta u sklopu Međunarodnog kazališnog festivala na njemačkome jeziku, koji godinama organizira Njemačka narodnosna zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba.

- Ova premijera na najljepši je način zaokružila tu priču - kaže Marta, zadovoljna i redateljskim odlukama i vizualnim rješenjima i odnosu punom poštovanja prema njezinu tekstu. Dakako, premijeru jedva čeka.

Ponosan što je sa svojom ekipom ponudio pravu lutkarsku predstavu u kojoj se “sve giba, leti, sve je šašavo i svijetleće, ali ipak slijede priču”, i redatelj je Hrvoje Seršić, posebice jer je riječ o fantasy romanu koji je dramatizirao Nenad Pavlović. Na kvadrat zahtjevnost diže i lutkarska tehnika - manekin, s kojom se neki glumci u ansamblu (i nakon četvrt stoljeća iskustva, poput Inge Šarić), susreću prvi put.

Likovno je oblikovala i uz pomoć studenata realizirala i lutke i scenu doc. ArtD. Ria Trdin, koju veseli suradnja sa Seršićem i Pavlovićem, iako je to značilo višemjesečnu zavorenost u radnom ateljeu, dodala je kroz smijeh. Ne krije da je uistinu guštala u izradi ovih lutaka, kako likovno, tako i tehnološki, i jedva čeka premijeru, iako su joj i posljednji sati prije još uvijek radni.

Uz Đorđa Dukića i Lidiju Helajz, najiskusnija članica malog ansambla je Inga Šarić, koja igra ulogu mame Mirakul, ili, kako to ona kaže, nositeljica je karaktera, a u animaciji joj pomažu mladi Srđan Kovačević i nova članica ansambla Ivana Vukićević (stručno osposobljavanje).

- U početku sam se uplašila, psovala sam Hrvoja i mrzila ga, ali sada sam mu zahvalna zbog nove vještine, novog iskustva i učenja - kaže Inga Šarić, dodajući da pri animiranju mame Mirakul u svakom trenutku svatko od njih mora znati što radi ostalih dvoje, a da bi sve smisleno funkcioniralo.

Upalom mišića “pohvalio” se Srđan, kojega ćemo gledati kao Trisnata i Rinu. Premda se publici čini da je sve brzo i jednostavno, na probama nije tako. Ponekad su, kaže, i dva sata radili samo jednu scenu.

- Još samo trebamo staviti tortu na šlag - zaključio je Srđan, izazvavši tom izjavom smijeh među ekipom, na što se Tatjana Grganović nadovezala da je u podzemnom gradu Clustrumu ionako sve naopačke.

I Kristina Fančović dio je ansambla, a animira djevojčicu Agatu, kradljivicu ključeva. I nju veseli što je nakon nekoliko dramskih, došao red na lutkarsku predstavu. Uvjerena je da će se uloženi trud svih sigurno isplatiti. N.Vekić

I ravnatelj Ivica Lučić sretan je što se pod krovom kazališta kojemu je na čelu rađa još jedna lijepa osječka priča.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike