Zdravlje
LJEKOVITO BILJE - ZELENI ČAJ (CAMELLIA SINENSIS L.)

Čaj ne pijemo na prazan želudac
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Indijski čaj, kineski čaj, cejlonski čaj, javanski čaj, crni čaj, ruski, karavanski... druga su imena za zeleni čaj. Kao domovina zelenog čaja spominje se Burma, Gornji Asam te otok Hainan. Legenda o zelenom čaju govori da je kineski car Shen Nund (2737. - 2697. pr. n. e.) slučajno otkrio aromatičnost čaja tako da mu je u prokuhanu vodu koju je uvijek pio upao list zelenog čaja i zarumenio prokuhanu vodu. Budisti zeleni čaj nazivaju pjenom zelenog dragulja.

Za čaj se beru mladi listovi i lisni pupoljci, koji se prže, suše na određenoj temperaturi. Razlika između zelenog i crnog čaja je u tome što se listovi za dobivanje crnog čaja posuše, zavrću, fermentiraju i suše.

Ljekoviti sadržaj: flavonoidi (jaki prirodni antioksidansi koji dobro djeluju na rad srca, odstranjuju rizik od raka - sprječavaju, uništavaju bakterije, kofein - tein (odstranjuje umor i pospanost, diuretično djelovanje) i druge korisne tvari.

Mudre izreke preporučuju da ne pijemo hladan čaj jer kvari probavu, kao i da ga ne pijemo na prazan želudac. Ne valja piti ni vrući čaj, a ako uzimamo lijekove, tada ne treba piti čaj jedan sat prije i jedan sat poslije uzimanja lijekova. Za ljubitelje janjetine nikako se ne preporučuje pijenje čaja nakon jela.

U prehranu sam uključio uzimanje zelenog čaja u jutarnjim satima uz sok aloje, a u popodnevnim satima crveni čaj prema tradicionalnoj kineskoj pripremi, čaj na čaj, takozvani ekstrakt ili pojačani čaj. Priprema: u dva decilitra vruće vode ubacim jušnu žlicu crvenog čaja (ili jednu filtar-vrećicu čaja), poklopim da odstoji pola sata, te ponovno zagrijem do vrenja pripremljeni čaj i ubacim jušnu žlicu crvenog čaja. Poklopim da odstoji pola sata i procijedim. Pijem u gutljajima u večernjim satima prije spavanja, a ponekad s dodatkom meda. Kombuša (kombucha) ili čajna gljiva ljekoviti je napitak koji se priprema od crnog čaja i zelenog te zdravim i oboljelim osobama uvijek preporučujem terapiju-kurativu s čajnom gljivom. Zeleni čaj preporučuje se i kod arterioskleroze, visokog kolesterola i ostalih masnoća u krvi. Čaj može izazvati nesanicu ako ga pijemo u večernjim satima te razdražljivost ako ga pijemo u većim količinama.

Ivan LESINGER
Ljekovito djelovanje

ZELENI ČAJ PREPORUČUJE SE KAO DODATAK ZA:

l jačanje imuniteta, koncentracije, izdržljivosti i motivacije

l kod naglog mršavljenja i raznih infekcija

l kod tegoba sa srcem i krvnim sudovima

l kod visokog krvnog tlaka, triglicerida i kolesterola

l kod raka pluća, raka dojke i cista na jajnicima te raka crijeva, jer smanjuje rizik nastanka raka od 25 do 50 posto

l usporava razvoj AIDS-a, Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, leukoplakije

l kod tegoba s prostatom

l jetrenih bolesti, bolesti bubrega, endometrioze, PMS-a

l dijabetesa, povišenog šećera u krvi

l kožnih bolesti (ekcem)

l očnih infekcija, konjuktivitisa (ispiranje)

l herpesa, gripe, prehlade...

Čaj

(za navedene bolesti)

1 jušna žlica ili 1 filtar-vrećica zelenog čaja

2 dl vode

UPUTA ZA PRIPREMU:

U vruću vodu stavimo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 1 - 3 šalice čaja prema preporučenoj terapiji. Za održavanje te za preventivu dovoljna je jedna šalica čaja ujutro.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike