Regija
SLAVLJE U BREZIKU

Baka Maša ima 25 praunučadi, a za 90. rođendan je i zaplesala
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Roditelji Matije Baričević imali su jedanaestero djece, a 1938. doselili su se u Slavoniju iz Dalmacije

BREZIK - Matija Maša Baričević iz Brezika kod Našica 12. veljače navršila je 90 godina, a rođendan je proslavila u krugu mnogobrojnih članova obitelji - pet kćeri i tri sina, zetova i snaha. Ima i 18 unučadi i 25 praunučadi, a na proslavu su stigli svi koji su mogli, pa i unuke Silvija i Lucija iz Njemačke. Matija se prisjetila nekadašnjih teških godina života na selu, kada su žene, uz podizanje djece i ostale poslove, radile i u polju.

- Moji roditelji imali su jedanaestero djece. Osim mene, još dvije kćerke i osam sinova. Djetinjstvo sam provela u siromaštvu, a s roditeljima, braćom i sestrama doselila sam se 1938. godine iz Dalmacije, iz Jesenica, u Brezik. Došli smo na golu ledinu, počeli pomalo graditi i stjecati za život. Nije bilo lako, jer je suprug stalno bio na terenu i za sve sam se morala sama brinuti. Suprug je također iz Jesenica, a upoznali smo se kada je došao kod svoje sestre u susjedno selo Velimirovac. Bio je deset godina stariji, malo više bećar, a vjenčali smo se 1948. godine – prisjeća se Matija, koja je u zajedničkom životu sa suprugom uživala do njegove smrti 1982. godine. Živi sama u kući u Breziku, u selu u kojem živi i najstarija kćerka Dragica te sin Stipo. Ivanka, Mandica i Marina s obitelji žive u Đurđenovcu, najstariji sin Šime u Našicama, a najmlađi Marijan u Pribiševcima. Jedino još kćerka Katica s obitelji živi u Njemačkoj.

Za rođendansku proslavu i iznenađenja najzaslužnija je kćerka Ivanka koja je bila glavna organizatorica.

- Prvo sam mislila da ću napraviti slavlje samo sa svojom djecom, snahama i zetovima. No, onda su mi predložili da proslavi prisustvuje i unučad i praunučad koja može doći. I mogu reći da je baš ovako ispalo jako dobro i da je slavlje potpuno. Moram priznati, nisam znala ni za svirača, a ni za vas, i baš ste me razveselili – govori baka Matija koja je posebno ponosna na unuku Ljiljanu koja s obitelji živi u Koprivnici.

Kako i priliči rođendanskoj proslavi, baka Matija dobila je cvijeće i tortu na kojoj su se puhale svijećice, a uz zvukove Đuke benda slavljenica je i zaplesala. Razveselila se baka i drugim poklonima i čestitkama, a najviše željama za dobro zdravlje. Posebno je bilo dirljivo kada je, u znak zahvale za sve godine neizmjerne ljubavi, dirljivo pismo pročitala praunuka Sara Serdar.

Bez obzira na svoju starost, baka Matija je još uvijek vitalna, bistra i oštroumna, puna je života i šarma. Njezin recept dugovječnosti je jednostavan.

- Težak život i rad me očvrsnuo i održao na životu. Ali i mnogobrojna obitelj i zajedništvo. U djeci, unučadi i praunučadi uživam i to me drži. Još se dobro osjećam, iako me muči tlak i šećer, a imala sam i jednu tešku operaciju. No sve jedem, pa i masno, ali umjereno. Jedem po svome i to je to – poručila je slavljenica koja nije ljubiteljica vina, već piva, a za ovu i slične prigode popije i liker.

Snježana FRIDL

Ima 18 unučadi i 25 praunučadi, a na proslavu su stigli svi koji su mogli, pa i iz Njemačke

Možda ste propustili...

METEORSKI ROJ PERZEIDA NA NEBU IZNAD ĐAKOVA

"Zvijezde padalice" privukle znatiželjnike

STARI KONTEJNERI, NOVA CIJENA ODVOZA

Borovo naselje još uvijek bez polupodzemnih kontejnera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV NIZAK I TOPLIJI OD JADRANA

Na površinu isplivale desetljetne tajne

2

VINKOVAČKA KUPALIŠTA

Vinkovčani spas od vrućina traže na Banji i bazenu

3

VINOGRADARI U POTRAZI ZA RADNOM SNAGOM

U Mandićevcu berači iz Našica, Trnava bez Brođana