Mozaik
KUD ŠUMARI IZ VINKOVACA

Tradicionalni pokladni koncert
Objavljeno 12. veljače, 2018.

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima tražila se ulaznica više, a povod je bio tradicionalni Pokladni koncert KUD-a Šumari iz Vinkovaca, koji je svojim nastupom zagrijao promrzle dlanove posjetitelja.

Na početku su se Šumari predstavili Baranjskim svatovskim adetom, a u nastavku smo vidjeli plesove iz Slavonije u izvedbi starije dječje skupine. Ženska pjevačka skupina Šumarice izvela je tri pjesme: Ja te volim, Meni trebaš ti, Čiji su ono svatovi. Dječje igre i plesove iz Posavine izvele su mlađe dječje skupine, a u srednjem bloku vidjeli smo koreografiju plesova iz Prigorja. Kao gost na koncertu nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo Ljeskovac iz Vinkovačkog Novog Sela, koje se predstavilo spletom baranjskih plesova: todore, ranče, jabučice i baranjsko kolo.

Solistički nastupi

Pokladni koncert Kulturno-umjetničkog društva Šumari imao je i solističke nastupe , a pjevali su Ivan Grčić i Ivan Meković uz pratnju tamburaškog orkestra i Ženske pjevačke skupine Šumarice. U posljednjem dijelu ovog posebnog koncerta vidjeli smo Ženinu volju (Posavina). Završna scena Pokladnog koncerta bila je nastup svih izvođača koji su otpjevali Poklade su i ludi su dani, što je publika nagradila velikim pljeskom.

Kulturno-umjetničko društvo Šumari osnovano je 1952., tako da je prošle godine proslavilo 65 godina plodnog i predanog rada u istraživanju, skupljanju i umjetničkom obrađivanju plesnih koreografija, 65 godina sviranja tambura i pjevanja narodnih pjesama skupljenih iz bezgraničnog bogatstva hrvatske folklorne tradicije. Repertoar ansambla uključuje koreografije i narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, kao i vlastite vokalne i instrumentalne brojeve.

Dječji folklorni ansambl

Dječji folklorni ansambl, prošle je godine proslavio svoju dvadesetu godišnjicu, kada je nastupao po cijeloj Lijepoj Našoj, a dvanaest puta predstavljao je Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i Hrvatsku na međunarodnim dječjim festivalima. Ženska pjevačka skupina Šumarice KUD-a Šumari Vinkovci u ovom sastavu djeluje gotovo tri godine. Pjevaju a cappella ili uz pratnju tamburaškog orkestra. Sudjelovale su na raznim kulturnim manifestacijama - Vinkovačka glazbena scena, Divan je kićeni Srijem, Vinkovačke jeseni, na predstavljanju knjiga, otvorenjima izložbi, kao i u nekim drugim događajima u županiji i izvan nje. Plesni, odrasli i dječji ansambl, ŽPS Šumarice i soliste prate kvalitetni glazbenici podijeljeni po dobi: mlađi uzrast – tamburaška škola, tamburaški sastav koji prati plesni ansambl i svirači u najboljim godinama koji prate Šumarice i soliste.

Da bi sve to funkcioniralo, brine se glavni sponzori Šumara Hrvatske šume Zagreb, Uprava šuma Vinkovci. Umjetnički voditelj Šumara je Dario Grčić, voditeljica pjevanja Julija Dujić, voditelj tamburaškog orkestra Šimo Dominković, voditelj dječjih folklornih skupina Martin Lamešić, voditeljica mlađe dječje skupine Dinka Liščić, a garderobijerka Ružica Lamešić.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike