Crna kronika
POLICIJA U POTRAZI ZA DVJEMA KRADLJIVICAMA

Ženi od 94 godine “maserke” ukrale životnu ušteđevinu
Objavljeno 31. siječnja, 2018.

OSIJEK

Žena u dobi od 94 godine nova je žrtva lopova u Osijeku. U njezin dom došle su “maserke” i ukrale joj životnu ušteđevinu.

- U ponedjeljak u prijepodnevnim satima u stan 94-godišnjakinje na Vijencu Stanka Vraza u Osijeku došle su dvije nepoznate žene i predstavile se kao zdravstvene djelatnice. Žene su 94-godišnjakinji ponudile uslugu masaže, koju je ona, ništa ne sumnjajući, prihvatila. Tijekom masaže jedna je žena iskoristila neopreznost vlasnice te joj ukrala nekoliko desetaka tisuća kuna - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Ovo je druga prijevara osobe starije životne dobi u Osječko-baranjskoj županiji u samo četiri dana. Prošloga četvrtka dva nepoznata muškarca došla su u kuću 82-godišnjakinje u Strossmayerovoj ulici u Podravskoj Moslavini i predstavila se kao policajci. Ženi su rekli da im treba dati novac koji ima da ga provjere, a nakon što im je ona dala više desetaka tisuća kuna, nestali su u nepoznatom smjeru.

Iako policija gotovo svakodnevno upozorava građane, posebice starije životne dobi, da ne nasjedaju na priče neznanaca, takve su prijevare i dalje svakodnevne. Problem je u tome što građani starije životne dobi upozorenja, ako ih i čuju, nerijetko zaborave.

- Radi se uglavnom o osobama koje žive same, a prevaranti prate situaciju na terenu, odnosno dobro se raspitaju o žrtvi, o tome s kim živi i ima li novca. Osobe te dobi najčešće su usamljene i naivne, godi im društvo i drago im je kada netko dođe porazgovarati s njima, a pogotovo još kada im ponudi masažu. Na žalost, u ovakvim slučajevima ne radi se o malo novca, jer su to ljudi koji nisu navikli čuvati novac u banci, nego ga drže kod kuće u čarapama ili pod madracima, a ušteđevinu skupljaju godinama - kaže Tomo Andrašević, policajac iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske.

Kako Andrašević dodaje, osobe starije životne dobi treba upozoriti da u svoj dom ne puštaju nikoga koga ne poznaju, ali i da odmah jave policiji na broj 192 ako ih netko nazove i zbog bilo kojeg razloga traži novac.

- S osobama koje ne poznaju ne bi uopće trebale razgovarati. Ako pak posumnjaju da se radi o nekom kaznenom djelu, trebale bi zapamtiti ili zapisati kako su izgledale osobe koje su bile kod njih. Sada se najčešće događa da ne mogu dati kvalitetan opis počinitelja, što otežava potragu za prevarantima. Mlađi članovi obitelji, ako već ne žive sa svojima starijima, trebali bi zamoliti susjede da obrate pozornost na osobe koje im dolaze - upozorio je Tomo Andrašević.

Sandra LACIĆ
ISTA STVAR I U ZAGREBU

U ponedjeljak su dvije osobe starije životne dobi ostale bez ušteđevine i na zagrebačkom području. U Prilazu svetog Josipa Radnika na Peščenici nepoznati se muškarac lažno predstavio 75-godišnjakinji te mu je onda predala više desetaka tisuća kuna. Istoga dana u Zlarinskoj ulici na Trnju dva su se muškarca lažno predstavila 86-godišnjaku i iz stana mu ukrala nekoliko tisuća kuna.

Tomo Andrašević

Odjel prevencije PU osječko-baranjske

Žrtve su uglavnom starije osobe, najčešće usamljene i naivne, što lopovi iskorištavaju

Prevarantice su starici ukrale nekoliko desetaka tisuća kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROTIV 19 OSOBA PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

Oštetili državu za 37 milijuna kuna

2

SUKOB DVIJU OBITELJI

Optužnica jer je mladiću ispalio hitac u glavu

3

SEZONSKA "MODA" U SLAVONIJI

Pušnice su zbog kobasica i šunki na meti lopova