Osijek
ZBOG EPIDEMIJE GRIPE

Do daljnjeg zabranjeni posjeti u KBC-u Osijek
Objavljeno 26. siječnja, 2018.

U jeku epidemije gripe, ali i činjenice da je od gripe oboljelo i nekoliko hospitaliziranih bolesnika, jučer su na svim ustrojstvenim jedinicama osječkog Kliničkog bolničkog centra do daljnjeg zabranjeni posjeti!

Potvrdila je to prof. dr. sc. Jasminka Milas-Ahić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Osijek, dodajući da su se slučajevi gripe kod bolesnika pojavili na odjelima intenzivne njege i hematologije, a u svrhu bolje prevencije daljnjeg širenja posjećivanje je zabranjeno.

- Ne možemo znati ima li netko od posjetitelja inkubaciju, a bolesnici su osjetljivi i lako je moguće širenje. Na odjelima gdje se gripa pojavila kod bolesnika, čak su i liječnici uzeli jednu dozu antivirusnih lijekova protiv gripe. Ti su bolesnici, naravno, nadalje zadržani u bolnici, a jedan je pacijent s Reumatologije prebačen na Infektologiju zbog sumnje na gripu. Čim su se pojavile naznake daljnjeg širenja objavljena je zabrana posjećivanja, no to ne znači da netko ne može odjelnoj sestri ostaviti pidžamu ili nešto drugo za pacijenta. Ono što pacijent treba, bit će mu uručeno – kaže dr. Milas-Ahić, dodajući da u svrhu preventive širenja gripe i neki liječnici nose maske prilikom kontakta s pacijentom.

Osobno je to još u petak učinila i naša sugovornica, a kaže da je preporuka i ostalim liječnicima koji su u kontaktu s imunosuprimiranim pacijentima, da nose masku na licu i time spriječe eventualni kapljični prijenos. Dodaje da su i ispred brojnih bolesničkih soba dozeri antiseptika za dezinfekciju ruku prije ulaska u sobu i nakon izlaska, što je također jedna od mjera predostrožnosti u jeku sezone gripe.

- Nastojimo spriječiti širenje gripe kako god je moguće. Stoga je posjećivanje pacijenata zabranjeno do daljnjeg na svim odjelima, jer će se na takav način, dok je ovakva situacija, bar smanjiti mogućnost prijenosa na bolesnike - zaključuje Milas-Ahić. M. Mihelić

Ako sumnjate da imate gripu, odgodite pregled u KBC-u!

Svi pregledi, kontrole i snimanja u osječkom KBC-u redovito se obavljaju, no dr. Milas-Ahić upozorava na odgodu termina kod pacijenata koji su u akutnoj fazi gripe.

- Bilo bi dobro kada bi ti pacijenti odgodili ambulantne preglede i da ne dolaze u ambulante i čekaonice bolesni zato da se virus ne bi širio. Ako sumnjaju da imaju gripu mogu nas slobodno nazvati i dobit će prvi slobodan termin za pregled. Radimo sve kako bismo spriječili širenje gripe sada kad je u jeku - savjetuje.

Najčitanije iz rubrike