Novosti
NOVI ZAKON USKLAĐUJE TRŽIŠTE PLINA S EU-OM

Ne prođe li novi zakon - skuplji plin u ožujku
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o tržištu plina kojim se tržište plina usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, a produžuje se i zaštita kućanstava u pogledu cijena i sigurnosti opskrbe te dostižu rokovi za normalno funkcioniranje tržišta i popunu skladišta.

Prijedlogom se uz ostalo propisuje metodologija za reguliranu cijenu plina za kućanstva u obvezi javne usluge, i to tako da se određuje najviša cijena prema kojoj opskrbljivači na veleprodajnom tržištu (OVT) mogu prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge (OOJU).

Tom će se metodologijom zadržati regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva. Izrada novoga zakona o tržištu plina pokrenuta je lanjskog kolovoza, jer izmjene trenutno važećeg zakona koje su donesene u veljači, također 2017., nisu u cijelosti usklađene s EU-ovom direktivom o tržištu plina. Ključne promjene u novom zakonu odnose se na transparentno propisivanje pravila i procedura prilikom obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru plina, kako bi se svim sudionicima omogućila ista i transparentna pravila sudjelovanja na tržištu i zaštitili krajnji kupci u obvezi javne usluge, odnosno kućanstva, rekao je na sjednici Vlade ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Novi zakon morao bi stupiti na snagu najkasnije 28. veljače 2018. Naime, ugovori s OOJU istječu 1. travnja 2018., a do tada vrijedi i cijena po kojoj mogu kupovati plin od opskrbljivača na veleprodajnom tržištu. Ne usvoji li se novi zakon do 28. veljače ove godine, primjenjuju se izmjene i dopune zakona iz veljače 2017. koje nisu usklađene s EU direktivom, a pored toga cijena plina po kojoj OVT prodaje plin za kućanstva OOJU prestaje vrijediti 1. travnja 2018. te OOJU ne bi mogli na vrijeme odlučiti hoće li kupovati plin od OVT-a. To bi rezultiralo nabavom plina na tržištu, odnosno mogućim povećanjem cijene plina za kućanstva.H

Hitni postupak

Vlada predlaže donošenje novog zakona o tržištu plina po hitnom postupku, a to tumači osiguravanjem pretpostavki za funkcioniranje tržišta plina u Republici Hrvatskoj u skladu s tržišnim rokovima, kao i uklanjanjem povrede EU-ove regulative koja nije poništena izmjenama i dopuna Zakona o tržištu plina u veljači 2017. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike