Zdravlje
HISTEREKTOMIJA

Povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Kod žena koje su bile podvrgnute kirurškom uklanjanju maternice, histerektomiji, zabilježeni su veći izgledi za razvoj kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se ne obavi adneksektomija - uklanjanje jajnika, upozoravaju američki znanstvenici.

U članku objavljenom u stručnome časopisu "Menopause" znanstvenici s klinike Mayo (američka savezna država Minnesota) upozoravaju da je rizik i veći ako se operativni zahvat obavi prije 35. godine ženina života.

Oni su pratili zdravstveno stanje više od 2000 žena iz regije podvrgnutih toj operaciji. Podsjetili su da se očuvanjem jajnika odgađa preuranjena pojava menopauze.

U usporedbi sa stanovnicama Minnesote koje nisu podvrgnute toj operaciji, kod bivših je pacijentica zamijećen nešto viši rizik od razvoja lošeg kolesterola, hipertenzije, pretilosti, srčane aritmije i bolesti koronarnih arterija, tvrde američki znanstvenici.

Dvadeset godina nakon kirurškog zahvata rizik od povišenog krvnog tlaka kod njih je iznosio 13 posto, a od koronarnih bolesti 30 posto.

Pokazalo se da je rizik kod žena operiranih prije 35. godine bio još veći. Mogućnost zatajenja srca kod njih je bila povećana 4,6 puta, mogućnost za razvoj koronarnih bolesti dva i pol puta, a zamijećeno je i otvrdnjavanje te suženje arterija, u usporedbi sa ženama koje nisu podvrgnute zahvatu.

"Riječ je o najpotpunijim dosad raspoloživim podacima koji upućuju na to da histerektomija sa sobom dugoročno nosi rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se očuvaju jajnici", rekla je ginekologinja klinike Mayo, dr. Shannon Laughlin-Tommaso.

"Histerektomija je drugi po učestalosti veliki kirurški zahvat u žena diljem svijeta, a razlozi su benigne (netumorske) i maligne (tumorske) bolesti", podsjetila je liječnica.

U Sjedinjenim Državama svake se godine obavi 400.000 histerektomija, najčešće zbog bolnih benignih izraslina, fibroida ili mioma maternice, zbog neuravnoteženog menstrualnog ciklusa, zbog prolapsa (spuštanja) maternice te zbog endometrioze, kada je žljezdano tkivo maternice izvan endometrija, bilo gdje u tijelu.

Operativni zahvat obavlja se i u slučaju pojave zloćudnog raka uterusa ili genetskih predispozicija za tu vrstu karcinoma.

Ako je moguće, tijekom operacije se ne uklanjaju jajnici jer su istraživanja pokazala da to povećava rizik od kroničnih bolesti i od preuranjene smrti. Hina

Možda ste propustili...

CJEPIVA BI MOGLA BITI UČINKOVITA

Imunitet na zarazu koronavirusom

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIZIK ZA ZDRAVLJE

Karcinomi štitnjače su “predijagnosticirani”

2

PANDEMIJA JE USMJERILA POZORNOST NA ZDRAVIJI NAČIN PREHRANE

Potrošači se u karanteni okrenuli povrću i pripremi zdravijih obroka kod kuće

3

LIFESTYLE TEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pametnim satom jednostavno pratite zdravlje