Regija
PONOVNO U KOLIJEVCI NOGOMETA

Prva nogometna lopta u Noći muzeja u Županji
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Vezani članci

NA IZLOŽBI O NK SPAČVA VIŠE OD 200 POSJETITELJA

Za neriješeno u gostima nagrada burek sa sirom

ŽUPANJA

Prva nogometna lopta u Hrvatskoj ponovno se vraća kući! Bit će izložena u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera u Županji u petak, 26. siječnja, na Noći muzeja. Posjetitelji će imati prigodu vidjeti više od 130 godina staru loptu koja se čuvala u sefu jedne banke, godinu dana bila je na posudbi u HNS-u, i u to je vrijeme bila osigurana na iznos od milijun kuna. Ovih će dana procjenitelji iz Euroherca procijeniti njezinu pravu vrijednost jer se lopta ponovno mora osigurati od mogućih oštećenja i krađe.

Od tanina do lopte

Prvu su nogometnu loptu 1885. godine u Županju donijeli engleski industrijalci. Za Županju se s pravom može reći da je grad koji piše sportsku povijest. Kolijevka je nogometa i tenisa u Hrvatskoj. A sve je krenulo kada je početkom 19. stoljeća u grad stiglo devet engleskih industrijalaca radi gradnje tvornice tanina, koji je služio za štavljenje kože. Sa sobom su donijeli i svoje običaje, pa tako i zanimljivu igru kožnom loptom. Nogomet je vrlo brzo postao popularan u Županji. Prva nogometna lopta koju su lokalnom stanovništvu poklonili Englezi pronađena je 1979. godine u tipičnoj graničarskoj kući, staroj oko 200 godina u Ulici Vladimira Nazora 5 u Županji. Pronašao ju je i sačuvao odvjetnik Augustin Lukačević, a ponosna vlasnica lopte danas je njegova kćerka Ivana Gorbačov, koja živi u Zagrebu. Izrađena je od prirodne kože s režnjevima, od kojih je jedan nedostajao. Vlasnik je loptu naslijedio od svojih predaka koji su bili zaposleni u tvornici tanina, no s godinama joj nije pridavao pozornost jer nije prepoznavao njezinu vrijednost. S obzirom na to da je izrađena od prirodne kože, otkinuo je jedan režanj kako bi u lopti čuvao razne sitnice poput čavala i šila. U Tehnološkom centru u Karlovcu je utvrđeno kako je koža od koje je izrađena lopta stara između 90 i 110 godina. Dodatnim vještačenjem u Engleskoj je potvrđeno da se radi o lopti koja datira iz tog vremena, s kraja 19. stoljeća.

U kolovozu 2012. godine, u povodu proslave 100 godina Hrvatskog nogometnog saveza, lopta je ponovno bila u Županji, izložena je na posebnom postolju na trgu, na veliko oduševljenje ponosnih građana. Mogli su je vidjeti i Splićani jer je bila izložena na Rivi i na Poljudu.

Dva spomenika

A u prosincu 2015. godine, nakon više od dva desetljeća, spomenik prvoj nogometnoj lopti u RH vratio se u Županju! Na Trgu kralja Tomislava otkrili su ga predsjednik HNS-a Davor Šuker i gradonačelnik Županje Davor Miličević. Spomenik je djelo akademskog kipara Krešimira Roda, a izrađen je u obliku slova “Z” koje se, zajedno s loptom postavljenom na vrhu, može iščitati kao slovo “Ž” - početno slovo Županje, grada u kojem je i pronađena. Postavljen je na mramorno postolje, visok je 160 centimetara, a izrađen je od inoksa. Prvi spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj na gradskom trgu u Županji bio je djelo akademskog kipara Ivana Hermana, podignut još 1980. godine prilikom obilježavanja stote obljetnice igranja nogometa, ali je uništen u ratu, a potom i uklonjen.

Fredy Hepburn, jedan od devetorice Engleza koji su došli u Županju, poslije direktor tvornice tanina, oženio je Katarinu Horvatović, kćer seoskog majstora koja je time postala prva šokačka lady, ubrzo omiljena i u engleskome visokom društvu. Nakon smrti supruga preselila se u Englesku, a 1947. darovala je Županji zemljište i zgrade nekadašnje tvornice tanina za uređenje nogometnoga igrališta. Danas se ondje nalazi stadion NK Graničar te teniski tereni Teniskoga kluba Županja 1881.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Loptu je 1979. u 200 godina staroj graničarskoj kući pronašao odvjetnik Augustin Lukačević

PRVI TENIS U JUGOISTOČNOJ EUROPI

U jesen 1881. godine znatiželjni Županjci upoznali su još jedan engleski običaj. Čudnim drvenim napravama četvrtastoga oblika s drškom Englezi su udarali bijelu lopticu prebacujući je preko mreže koja je bila između njih. Bili su to prvi teniski mečevi odigrani u jugoistočnoj Europi. Jedan od tih drvenih reketa čuva se kao dragocjeni izložak u Zavičajnome muzeju u Županji.

Možda ste propustili...

ULOŽENO GOTOVO DEVET MILIJUNA EURA - 6,7 MILIJUNA IZ EU-A

Obnovljena stara gradska jezgra s Iločkim zidinama

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Učenici pokazali kreativne radove

Najčitanije iz rubrike