Regija
NA IZLOŽBI O NK SPAČVA VIŠE OD 200 POSJETITELJA

Za neriješeno u gostima nagrada burek sa sirom
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Vezani članci

PONOVNO U KOLIJEVCI NOGOMETA

Prva nogometna lopta u Noći muzeja u Županji

VINKOVCI

Čak ni organizatori nisu očekivali tako velik broj posjetitelja na otvorenju izložbe fotografija “Nekad bilo, danas se spominje”, a bilo ih je više od 200. Na izložbi je gotovo 300 fotografija koje svjedoče o povijesti Nogometnog kluba Spačva, osnovanog 1957. kao NK Dragovoljac, da bi pet godina poslije dobio ime Spačva. To će ime nositi sve do sredine 90-ih. Oni koji vole ovaj klub, a to su oni koji su u njemu igrali ili poslije trenirali mlađe ili pomagali na druge načine, ne mogu a ne spomenuti kako je nečijom nerazboritom odlukom NK Spačva u sezoni 1994./95. pripojen nogometnom klubu iz Otoka, kada je nosio ime NK Spačva-Otok da bi sljedeću godinu iz naziva kluba izbacili “Spačva”, i od tada više nema imena ovog kluba u povijesti vinkovačkog i slavonskog nogometa. Da nije bilo toga, danas bi slavili 60 godina postojanja.

Mile Petković, igrač, a poslije uspješni trener ovog i mnogih drugih klubova, pa čak i mlade reprezentacije do 21 godine, kaže da su organizirali izložbu kako bi okupili bivše igrače da se zajedno prisjete davnih vremena te ih sve pozvao neka ostave svoje podatke kako bi bili u kontaktu, ali i da bi pomogli u pisanju monografije o NK-u Spačva.

- Ovo je prvi ovakav skup nogometaša Spačve i ako vi želite, napravit ćemo monografiju, ali i vi morate pomoći i iznijeti svoja sjećanja. Drvoprerađivač Spačva pomagao je puno sportova i u njegovim društvim je bilo 850 raznih sportaša. NK Spačva je imao 220 seniora, 230 juniora, 30-ak ih je otišlo u druge klubove, u NK Dinamo, današnju Cibaliju, otišlo je 34 igrača, a među njima najbolji među najboljima Ivica Šesto. Spačvu je trenirao i najbolji trener kojega su Vinkovci dali, Tonko Vukušić - rekao je prof. Vladimir Ćirić, povjesničar i autor više monografija o Vinkovcima i vinkovačkom sportu te stručni suradnik u postavljanju ove izložbe koja će u Noći muzeja biti postavljena u vinkovačkom Muzeju.

Vladimir Božićević prisjetio se davnih vremena kada se nije igralo za novac, već iz ljubavi, što je ilustrirao crticom kada su u Osijeku odigrali neriješeno i za nagradu svi dobili burek sa sirom!

Na brojnim panoima posjetitelji su prepoznavali svoje suigrače i sebe, ali bilo je slučajeva da nisu prepoznali ne samo druge nego ni sebe u mladim godinama, zato su organizatori na fotografijama napisali prezimena. No, svi su prepoznali Vladimira Šeksa, iako bez brade, 70-ih kako se u pauzi treninga odmara sa suigračima.

Miroslav FLEGO

Bivši su igrači pozvani da svojim sjećanjima pomognu u pisanju monografije o NK Spačvi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike