Osijek
KOMPOSTIRANJE BOŽIĆNIH DRVACA

Radna jedinica Zelenilo obradi više od 300 kubika borova
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Završetak božićnih blagdana za radnike u dvorištu Zelenila u Trpimirovoj ulici znači mnogo više posla. Božićna drvca koja su izgubila svoju ukrasnu ulogu, a koja se u većini iznose nakon Sveta tri kralja, pretvaraju u kompost.

- Nakon što se tjednima prikupljaju na osam osječkih lokacija koje su prethodno objavljene i odvoze u kompostanu, drvca se ondje sjeckaju, a potom se, u kombinaciji s ostalim granjem, ostaci slažu na kompostne hrpe. Cijeli proces traje i do šest mjeseci, obradi se više od 300 kubika borova, a Radna jedinica Zelenilo nastoji iskoristiti robu za poboljšanje tla u ružičnjacima i cvjetnjacima - rekao nam je u razgovoru Stevo Anetić, pomoćnik direktora Unikomove Radne jedinice Ćistoća.

Najveći dio posla obavlja stroj, drobilica, a asistiraju joj radnici na bageru koji paze da u kompostu ne završe folije, plastične vrećice i sličan otpad koji se ne može razgraditi. Borovina se kompostira miješanjem s već gotovim kompostom. Za razliku od ostalog biootpada, voća, povrća, lišća i trave, kojima treba oko šest mjeseci da se pretvore u kompost, drvu za razgradnju treba od 12 do 15 mjeseci.

Cijelo vrijeme, u aerobnom procesu razgradnje, hrpe komposta se rahle. Posao je to za jako strpljive jer stroj za rahljenje vozi tek nešto brže od puža. Ovisno o vremenskim uvjetima i vrsti otpada, na početku procesa kompost se rahli svaki dan, a s vremenom rjeđe.

Komunalnim djelatnicima problem ipak predstavlja to što moraju i po nekoliko puta prolaziti istim ulicama, jer građani drvca zaboravljaju iznijeti na vrijeme. Ipak, najveći je problem to što se građani ne pridržavaju molbi za odlaganje borova na određenim lokacijama, pa ih ostavljaju ispred svoje zgrade i stvaraju nered. A. Andrejek

POZITIVAN PRIMJER AUSTRIJE

Pozitivan primjer iskorištavanja božićnih drvaca u druge svrhe dolazi iz Austrije, u kojoj je 2015. godine prikupljeno 685 tona, odnosno 157.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1700 MWh energije. To je bilo dovoljno za opskrbu 960 kućanstava električnom energijom i 2200 kućanstava centralnim grijanjem cijelih mjesec dana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike