Novosti
NOVI ZAKON O OBRANI

Učinkovitija vojska i pravednije plaće
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

Vlada je u četvrtak na sjednici raspravila i u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojima, kako je istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, čovjek postaje gravitacijsko središte pobjedničke hrvatske vojske, odnosno najvažniji dio obrambenog sustava RH.

Glavni cilj izmjena i dopuna Zakona o obrani, kazao je Krstičević, proširenje je zakonskih osnova za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora kako bi u cijelosti mogao preuzeti jednu od ključnih uloga u sustavu domovinske sigurnosti, sukladno zahtjevima Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Izmjenama Zakona o obrani propisuje se obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira na to je li na snazi obveza služenja vojnog roka. Pričuvni sastav Oružanih snaga dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu.

Uvodi se i mogućnost pokretanja novih programa osposobljavanja za pripadnike pričuvnog sastava mlađih naraštaja putem kojih će se razvijati sigurnosna kultura te jačati svijest kako su sigurnost i sudjelovanje u obrani pravo i obveza svakoga državljanina.

Preciznije su regulirane i ovlasti za uporabu i korištenje Oružanih snaga te se tako načelniku Glavnog stožera OS daje ovlast da zapovjedi privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi Oružanih snaga u slučaju opasnosti od prirodnih katastrofa, velikih nesreća i nesreća, o čemu je dužan odmah izvijestiti predsjednika Republike i ministra obrane.

"Ključne promjene zakona uključuju pravedniji sustav plaća i postupno vraćanje materijalnih naknada ljudima kojima su bile oduzete. Vraća se plaćanje rada umjesto isključivo plaćanje dužnosti, koje se pokazalo nepravednim i neučinkovitim", rekao je ministar. Uvodi se i posebna naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu djelatnim vojnim osobama. Predlaže se i skraćivanje trajanja prvog ugovora za vojnika/mornara s četiri na dvije godine te uvođenje drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najduže do 45 godina života vojnika.

"Time se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme, na 4, 5 i 6 godina, a predloženim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja i životnog planiranja", kazao je Krstičević.

Pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijma u vojnu službu, pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina, s ciljem povećanja broja kandidata. Postojeća je granica za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike 29 godina, za dočasnike 29 godina i za časnike 30 godina. H

Oprema za Patriju i 305 vozila

Vlada je na sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2019. za sklapanje ugovora o nabavi daljinski upravljane oružne stanice s protuoklopnim raketnim sustavom integrirane na vozilo Patria AMV 8x8, u ukupnom iznosu nešto manjem od 93,5 milijuna kuna, te za sklapanje okvirnih sporazuma za nabavu motornih vozila na leasing, vrijednih više od 23,75 milijuna kuna u razdoblju od 2018. do 2022. MORH je proveo postupak javne nabave s prethodnom objavom, a na temelju rezultata nadmetanja odabrana je ponuda tvrtke Elbit Systems Land and C4I iz Izraela. MORH će se opremiti s ukupno 305 motornih vozila preko operativnog leasinga. Radi se o nabavi teretnih, terenskih i specijalnih vozila.

Damir Krstičević

ministar obrane

Ključne promjene zakona uključuju pravedniji sustav plaća i postupno vraćanje materijalnih naknada ljudima kojima su bile oduzete

Možda ste propustili...