Novosti
STANICE ZA TEHNIČKI PREGLED

Brža i jednostavnija registracija vozila
Objavljeno 2. siječnja, 2018.

Već prvoga dana primjene novog pravilnika o registracijama i oznakama vozila, hrvatski vozači masovno su krenuli registrirati svoja vozila na novi način, izjavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, istaknuvši da je pojednostavljivanje i ubrzavanje procedura korak naprijed u približavanju potrebama građana.

“Naporom naših službi i stanica za tehnički predmet mislim da smo došli do rješenja koje su građani samo čekali, jer su masovno krenule registracije na novi način”, rekao je ministar na konferenciji za novinare, predstavljajući novosti u poslovima registracije vozila, koji se od 1. siječnja ove godine prenose na stanice za tehničke preglede vozila. Istaknuo je da je prvi radni dan u 2018. obilježen još jednom pozitivnom novošću kojom se nastavljaju unaprjeđivati upravni poslovi i rad MUP-a, jer građani od utorka svoja vozila mogu registrirati na jednom mjestu i ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja. Time je olakšana i pojednostavljena čitava procedura te su smanjene gužve, što će MUP-u omogućiti preraspodjelu djelatnika na prioritetnije poslove.

Najviše financijske i vremenske uštede MUP-u, ali prije svega građanima, namjeravaju ostvariti prilikom prve registracije vozila, promjene vlasništva i zamjeni prometnih dozvola. U Hrvatskoj se, prema podatcima koje je iznio, godišnje obavi 140 tisuća prvih registracija vozila, oko 290 tisuća promjena vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola. Za nova vozila više neće biti potrebno obaviti tehnički pregled pa tu pojedinačno očekuju najveće uštede, dok za promjenu vlasništva više ne treba ovjeravati ugovor kod javnog bilježnika. Svoj dio posla odradilo je i Ministarstvo financija pa umjesto dosadašnjih pet posto poreza na stjecanje, sada će se uplaćivati upola manje upravne pristojbe, a također se smanjuju administrativni troškovi za stotinjak kuna.

Zamjenu prometnih dozvola zbog popunjenosti također će se moći obavljati u stanici za tehnički pregled, na čemu će građani s tom potrebom uštedjeti 40-ak kuna. Za produljenje važenja prometnih dozvola procedura i cijene ostaju iste, a uvodi se novi izgled obrazaca prometne dozvole, na koji se vraća hrvatski grb.

Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled koja nije u registracijskom području vlasnika. Također je ukinuta kaucija od tisuća kuna za izvozne pločice. H

Najčitanije iz rubrike