Regija
ŠTITAR DOBIO PRORAČUN ZA 2018. OD 12 MILIJUNA KUNA

“Lex šerif” Bikića spasio od ponovnog rušenja?
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

ŠTITAR - Nakon što je prije godinu dana zbog neizglasavanja proračuna za 2017. ostao bez fotelje, općinski načelnik Štitara Marko Bikić sada može odahnuti i mirno dočekati Novu godinu. Općinsko vijeće Štitara preksinoć je izglasalo proračun za 2018. godinu, a mnogi kažu da je Bikića od rušenja ovaj put spasio takozvani “lex šerif”. Naime, izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određeno je da ako padne proračun, više ne pada i načelnik, kao što je to do sada bio slučaj, a ponovno na izbore ide samo Vijeće. Nakon što je na svibanjskim lokalnim izborima pobijedio kao nezavisni kandidat (nekoliko mandata bio je HDZ-ov načelnik), Bikić je imao puno problema, dio vijećnika mjesecima je opstruirao izglasavanje proračuna i onemogućavao rad načelnika i redovno funkcioniranje Općine. Vijeće mu je tek krajem rujna, dan prije isteka zakonskog roka, prihvatilo proračun za 2017. godinu.

- Da zakon nedavno nije promijenjen i da se zbog neizglasavanja proračuna razrješuje općinski načelnik, ponovila bi se situacija od lani i proračun Štitara za 2018. ne bi bio izglasan, to je sigurno. A mještani bi početkom godine išli na nove izbore. I Bikić je svjestan toga da bi ga se ponovno rušilo - kazao nam je općinski vijećnik koji je želio ostati anoniman.

Proračun Štitara za sljedeću godinu, doznajemo od načelnika Bikića, iznosi približno 12 milijuna kuna i čak je pet puta veći nego do sada.

- Prijašnjih smo godina imali proračun oko dva milijuna kuna, a lani je bio 2,8 milijuna kuna - pojašnjava. Zahvaljujući Zakonu o financiranju lokalne samouprave i pozitivnom učinku fiskalne decentralizacije u sklopu koje će porez na dohodak u cijelosti ići lokalnim jedinicama, u općinski proračun Štitara u 2018. će se sliti 3,6 milijuna kuna nenamjenskih sredstava.

- Odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu Mjere M7, Operacija 7.2.2., Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta, odobren nam je iznos od 3.580.892,84 kune. Od ostalih značajnih prihoda izdvojit ću i 950 tisuća kuna za provedbu programa Zaželi u sljedećoj godini. Tu su i iznosi planirani prijavom na natječaje resornih ministarstava i povlačenje dodatnih sredstava, kao i oko 1,5 milijuna kuna koji se iz 2017. prenose u 2018. godinu - zaključuje Bikić.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike