Kultura
STUDENTI UMJETNIČKE AKADEMIJE U KINI

Iz prve su ruke gledali prave majstore lutkarstva na djelu
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Prema preporuci predsjednice Upravnog odbora Hrvatskog centra UNIMA-e Jasminke Mesarić, Umjetnička akademija iz Osijeka dobila je poziv (i odazvali su se) za gostovanje na 3. međunarodnom festivalu Put svile i na 5. međunarodnom lutkarskom festivalu u Quanzhou, u Kini. Desetero studenata treće godine glume i lutkarstva, predvođeni umjetničkom suradnicom Katicom Šubarić i prorektorom Robertom Raponjom, kineskim domaćinima predstavili su se ispitnom predstavom nadahnutom putopisima “Skriveno u oku” Helene Sablić Tomić.

- S obzirom na to da se u knjizi radi o putovanjima, tematski smo odgovarali i festivalu Put svile, a kako ima elemenata lutkarstva, mogli smo sudjelovati i na lutkarskom. Među uistinu brojnim sudionicima bili smo jedina akademija među profesionalcima - pojašnjava Katica Šubarić, dodajući da je jedan od povoda putovanju bio i susret s predstavnicima akademije iz Šangaja i to na inicijativu predsjednice kineske UNIMA-e, koja je željela povezati dvije akademije kako bi uspostavile čvršću i bolju suradnju.

Uz mnogobrojne goste festivala iz Izraela, Turske, Mongolije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Australije, osječkom studnetu Luki Vondraku pripala je čast u ime stranih izvođača na završnoj ceremoniji festivala zahvaliti domaćinima. Svojim su aktivnostima dostojno predstavili osječko sveučilište, grad, županiju i domovinu, a na put su i otišli zahvaljujući rektoru Vladi Gubercu, Gradu Osijeku i Osječko- baranjskoj županiji.

- Stoga ne čudi interes šangajske dramske akademije da s akademijom iz Osijeka razvija odnose i njihovim studentima i profesorima omogući svoje znanje i vještine, kao i pogled na umjetnost glume i lutkarstva predstaviti na našim festivalima Lutkokaz u Osijeku i Dioniz u Đakovu. Isto tako, dekan akademije iz Šangaja Lou Wei, pozvao je naše studente i profesore u radni posjet, a iskazali su veliki interes i za razmjenom studenata i profesora. To će na proljeće najvjerojatnije i učiniti, tj. troje će kineskih studenata ostati u Osijeku, a na jesen bi troje osječkih studenata trebalo otići u Šangaj - ističe Katica Šubarić, koju je posebice oduševila iznimno topla i srdačna dobrodošlica.

Sve su četiri izvedbe osječkih studenata bile iznimno dobro posjećene, a i povratni su komentari sjajni, ističu Osječani. Predstava je prepuna neverbalnih elemenata i simbola pa je kineskoj publici bila vrlo zanimljiva, a i potrudili su se prevesti sve na engleski i kineski. Tako su saznali ponešto o mostovima u Osijeku, Mostaru, o brojnim europskim gradovima, ali i o Kandi čokoladi i Drenovcima, svemu onom što je njima bila potpuna nepoznanica.

Osim što su bili u prigodi predstaviti se kineskim lutkarima koji su, poznato je, iznimno vješti, i od svojih predstava - lutaka, koreografija, scenografije - prave čistu fantaziju, osječka je desetorka upoznala i proces izrade lutaka teatra sjena - od devine kože.

- Iz prve ruke doživjeli su kinesko lutkarstvo koje je na vrlo visokoj umjetničkoj razini. Uspjeli smo vidjeti trupu Sichuan iz Nanchonga, specijaliziranu za animaciju divovskih lutaka veličine 170 cm, koji su prije dvije godine otvorili 20. vukovarsko lutkarsko proljeće, ali i Olimpijske igre u Pekingu 2008. UNIMA im je dodijelila i priznanje za životno djelo, a naši su im studenti u znak zahvalnosti, ne samo u ime hrvatskog, nego i svjetskog lutkarstva, izveli performans - pojašnjava Katica Šubarić.

Posjet Osječna Kini zabilježili su i kineski mediji, kako tiskani, tako i televizija. Bilo je to, dodaje asistentica Šubarić, za njih iznimno iskustvo - promatati majstore lutkarstva na djelu.

No, zahvaljujući međunarodnoj suradnji, na što UAOS polaže iznimno mnogo pozornosti, osječki lutkari - kao jedini u široj regiji - stječu dragocjeno praktično i raznovrsno iskustvo. UAOS je potpisala suradnju s akademijama iz Linza, Freiburga, dvjema iz SAD-a (s New Yorkom i Freiburgom u Istri pokreću teatar mladog kazališta), dvjema iz Engleske, akademijom iz Praga, Lodgea, Varšave...

- Surađujemo i s akademijama iz Hrvatske, ali naglasak je na međunarodnim suradnjama, jer u blizini nemamo ni jednu srodnu lutkarsku akademiju, iako brojni teatri imaju vješte priučene lutkare. Teško nalazimo akademiju koja nam paše i lutkarskim i dramskim programom, na čemu se kod nas inzistira - zaključuje Katica Šubarić, zadovoljna što osječka akademija jedina obrazuje lutkare na ovom području, ako i tehnologe, scenografe, kostimografe.

Narcisa VEKIĆ

Quanzho

JE MANJI GRAD S VIŠE OD 8 MIL. STANOVNIKA

Troje će kineskih studenata u Osijeku ostati nakon Lutkokaza, a na jesen bi troje osječkih studenata trebalo otići u Šangaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike