Osijek
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET

U znanost i istraživanja iz fondova EU uložit će se 10-ak milijuna kuna
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

S obzirom na potencijale za proizvodnju hrane u Slavoniji i Baranji koji se žele maksimalizirati, od osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta očekuje se mnogo. Žitnica ne smije biti samo sirovinska baza već prostor na kojemu se sve proizvedeno na plodnoj zemlji treba i prerađivati, a upravo sa svojim znanstvenim pristupom tome pridonosi Prehrambeno-tehnološki fakultet koji je prije nekoliko dana dobio financijsku potporu Osječko-baranjske županije za 11 istraživanja vezanih za preradu i finalizaciju proizvoda od voća i povrća.

Dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Jurislav Babić, navodi kako je osnova svakog projekta prerada voća i povrća, odnosno razvoj novih proizvoda, unaprjeđivanje procesa proizvodnje različitih proizvoda na bazi voća i povrća, proizvodnje vina, voćnih rakija, a čak je nekoliko projekata usmjereno na istraživanja mogućnosti primjene nusproizvoda prehrambene industrije kao sirovine drugim industrijama.

No, to nije jedini poticaj koji je ovaj fakultet dobio. Babić navodi kako što se tiče ulaganja u znanost i istraživanje u našoj državi to iznosi 0,8 posto BDP-a.

- U zemljama Europske unije koje puno brže rastu od nas ulaže se iznad dva ili tri posto, dok se u onima najrazvijenijima ulaže i iznad 4 posto BDP-a. Što se tiče našeg fakulteta, imamo sreću da u posljednje vrijeme sve više i prijavljujemo projekata i dobivamo pozitivne odgovore. Evo konkretno smo ovaj mjesec potpisali tri ugovora za projekte koje financira Hrvatska zaklada za znanost u vrijednosti od približno 4,5 milijuna kuna, u ponedjeljak potpisujemo dva projekta s Podravkom koja nas financira s 300.000 kuna. Radimo i na sve načine nastojimo i pokušavamo pridobiti maksimalna sredstva za istraživanje i razvoj – kaže dekan Babić napominjući kako su u postupku evaluacije i dva projekta u vrijednosti desetak milijuna kuna koji se financiraju iz fondova Europske unije. D. Pejić

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike