Regija
DRUKČIJIM PUTEM DO ZNANJA

O Japanu s atašeom Ryohei Nakajimom
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

VALPOVO - Sa željom da nastavu u Srednjoj školi Valpovo učine što nekonvencionalnijom, naprednijom i pristupačnijom učenicima, profesori i ravnateljstvo organizirali su ovoga tjedna gostovanje izaslanstva Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, u kojem su bili Ryohei Nakajima, kulturni ataše, u pratnji Tomislava Mikuljana i Aleksandra Kovača, bivšeg stipendista japanske vlade.

Bila je to prigoda da valpovački gimnazijalci iz prve ruke doznaju kako izgleda život u Zemlji Izlazećeg Sunca te na posve nov način doznaju malo poznate informacije o toj 9000 kilometara udaljenoj državi. O njoj im je na tečnom hrvatskom jeziku gospodin Nakajima iznio osnovne podatke, a priču o Japanu kroz četiri godišnja doba dopunio je Aleksandar Kovač, doktorand koji živi, radi i studira u toj državi. Gosti su pokazali i maketu japanskog superbrzog magnetnog levitacijskog vlaka, a u formi kviza učenici su od svojih gostiju saznali mnoge zanimljivosti o gospodarstvu i svakodnevnom životu Japana.

I Valpovčani su za ovu prigodu imali iznenađenje – susret gostiju s Valpovčankom Emom Srakić, učenicom drugog razreda smjera prodavač, koja privatno uči japanski jezik, a koja je svojom vještinom oduševila japanskog kulturnog atašea.

Za ovaj događaj, koji će valpovačkim gimnazijalcima ostati u trajnom sjećanju, najzaslužnije su profesorica Mirjana Vujić, ravnateljica Svjetlana Kalpić te pedagoginja Zdenka Lončarić.

- Kako stalno nastojimo što bolje upoznati zemlje o kojima učimo u sklopu nastave geografije, obratili smo se dosad zamolbama veleposlanstvima stranih zemalja da nam omoguće posjet njihovim veleposlanstvima, no iznimno smo se iznenadili i razveselili prijedlogu iz Veleposlanstva Japana da oni posjete nas, u našoj školi, i uvjerena sam da smo ovim posjetom počeli jednu nadasve plodonosnu i obostrano korisnu suradnju - poručila je ravnateljica valpovačke srednje škole. L. Aničić

Škola je uputila zamolbe veleposlanstvima da joj omoguće posjete s učenicima

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike