Regija
UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA VRETENAC

Karaman: Veselimo se svemu što nas čeka
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

SLATINA

Slatinska Osnovna škola Eugena Kumičića jedina je škola u Virovitičko-podravskoj županiji koja ima i posebne odjele za obrazovanje djece s intelektualnim i poteškoćama u razvoju, gdje su djeca integrirana u redovnu školu, i to još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

– Osim što smo jedina takva škola u županiji, moram reći da smo jako senzibilizirani i mnogo smo radili na inkluziji pa su naši “pužići” izašli iz svoje puževe kućice jer škola ima riješene sve arhitektonske barijere, ima prilaznu rampu i dizalo, i učenicima su dostupni svi prostori škole, od restorana i učionica za likovni i tehnički odgoj, do školske knjižnice i sportske dvorane - rekla je ravnateljica škole Božica Majhen na svečanosti kojom je obilježen početak rada novoutemeljene udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama Vretrenac s privremenim sjedištem u školi.

– Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje s Mađarskom, za učenike s poteškoćama u razvoju i za darovitu djecu imamo novi, prekrasno uređeni prostor, upravo u skladu s njihovim potrebama - naglasila je Majhen.

Članove udruge, roditelje učenika škole i sve prisutne pozdravili su gradonačelnik Denis Ostrošić i njegova zamjenica Sanja Mrzljak Jovanić, a neka svoja iskustva prenijela je i predsjednica udruge Jaglac iz Orahovice Đurđa Šimatović. Prema riječima predsjednice udruge Vretenac Patricije Karaman, udruga djeluje od 1973. godine kao Klub Ljubičica, koji je osnovao školski defektolog Milan Asić još u vrijeme kad je škola nosila ime Laze Tihomirovića. Devedesetih godina rad kluba zamire, a 14. rujna 2017. održana je izvanredna skupština udruge, usklađen je Statut s važećim zakonima, promijenjeno je vodstvo, ciljevi, djelatnosti i naziv udruge.

Udruga će djelovati kroz radionicu Mali princ za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i radionicu Vretenac za djecu i odrasle osobe, a povremeno će imati sportske i tehničke aktivnosti.

– S pogledom u bolje sutra, zahvaljujemo svima vama i veselimo se svemu što nas čeka - završila optimistično predsjednica Karaman.

Primjer dobre prakse novoj/staroj udruzi bila je orahovačka udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac, koja je počela djelovati prije 16 godina kao klub Jaglac u sastavu slatinske udruge. Čestitke i želje za uspješan rad udruge Vretenac izrazila je predsjednica Đurđa Šimatović, članovi orahovačke udruge dojmljivo su izveli jednu situacijsku predstavu, a mali članovi Vretenca Silvija Oreški i Jakov Margaretić pokazali su se kao odlični pjevači. Na kraju svečanog programa nastupio je slatinski band Otkazani let, čiji su članovi, slijepa braća Pero i Miroslav Pavlović, tako još jednom pokazali da tjelesni nedostatak ne mora biti prepreka uspješnom bavljenju željenim aktivnostima. Petar Žarković

Vretenac simbol hrabrosti i pobjede

– Odabrali smo naziv Vretenac, jer smo htjeli imati ime karakteristično za naše podneblje i saznali smo da je 62 posto od ukupnog broja vrsta vretenaca zabilježeno na našem Papuku, a u Japanu vretenac je simbol snage i hrabrosti te istoznačnica uspjeha i pobjede - pojasnila je predsjednica udruge Patricija Karaman.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike