Kultura
KONCERT BILJANE URBAN KAO SVJETSKA DIPLOMATSKA I GLAZBENA ČESTITKA OSIJEKU

Izravna posveta Janu Urbanu, Osijeku i godini austrijsko-hrvatske kulturne suradnje
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Vezani članci

BILJANA URBAN U BEČU POTPISALA UGOVOR

Magnum prezentacija opusa Jana Urbana

SKUP O OSJEČKOM I SREDNJOEUROPSKOM VELIKANU

Sve je dobilo smisao kada je mladež svirala Urbanova djela

OBILJEŽAVANJE SIGETSKE BITKE

Pred 1300 gledatelja: Osječki Zrinjski 18. rujna u Budimpeštanskoj operi

HAAG - Osijek je za svoj rođendan dobio svojevrsnu svjetsku diplomatsku i glazbenu čestitku! Međunarodni sastav od 15 veleposlanika europskih i zemalja Dalekog istoka nazočio je, u austrijskom veleposlanstvu u Haagu, glazbenom programu posvećenomu Osijeku i njegovu genijalnom skladateljskom stanovniku s početka 20. stoljeća osječke pijanistice amsterdamske adrese i svjetskog glasa – Biljane Urban.

Program je bio u znaku najave Dana Jana Urbana 2018., koji će se održati u paralelnoj izvedbi na liniji Osijek – Beč, odnosno u postavu Muzeja Slavonije u Osijeku i sveučilišne ustanove Zentrum der mdw - Universität für Musik und darstellende Kunst Wien - Exil Arte.

Biljana je Urban, u prvom dijelu programa, izvela djela Jana Urbana i Ludwiga van Beethovena, a u drugom joj se pridružio austrijski violist Michael Gieler - solist Royal Concertgebouw Orchestra, te su zajedno izveli Borisa Papandopula i Johannesa Brahmsa.

Ukupni je program nosio izravne posvete Janu Urbanu, gradu Osijeku i godini austrijsko-hrvatske kulturne suradnje.

Posebnim svečanim pozdravom programu su nazočili, među ostalima, a sukladno s Urbanovim češkim rođenjem, hrvatskim stvaralačkim prebivanjem te austrijskim otkrivalačkim i projektnim postavom: veleposlanica Austrije Heidemaria Gürer, Češke Jana Reinisova te Hrvatske Andrea Gustović-Ercegovac.

Izvedba Biljane Urban ocrtala je romantičarski svijet sukladan s talentom Jana Urbana i postavila i njega i svoje svjetsko umijeće u sklad umjetničkih povijesnih tendencija i okolnosti. Kada je Jan Urban u pitanju, Osječanin od 1921. do 1941., riječ je o okolnostima u kojima se, riječima akademika Viktora Žmegača, doba poetika drugog i trećeg desetljeća dvadesetog stoljeća i zove modernističkim romantizmom, a Jan je Urban jak autor upravo takve glazbene scene, specifičnog produženog romantizma i stotina naslova odsviranih u navedenim godinama.

Haški je diplomatski zbor, u ozračju Osijekova rođendana, svečano i burno pozdravio nastup uzbudljivog talenta Biljane Urban.

- Ovo je poklon gradu za rođendan - poručila je Biljana Urban. N.Vekić

Program je bio u znaku najave Dana Jana Urbana 2018.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike